Po explozi převážně negativních emocí souvisejících s možnou výstavbou moderního recyklačního centra, které by mohlo vzniknout poblíž areálu letiště ve Stichovicích, se situace v Mostkovicích částečně uklidnila. Zástupce investora sice už požádal o nezbytnou změnu územního plánu, vedení obce však k takto zásadnímu kroku nechce přikročit bez předchozí konzultace s občany. Vše tak směřuje k prvnímu referendu v historii Mostkovic, které by se mohlo konat už na přelomu roku.

 

Jak Večerník informoval v minulém čísle, letos v dubnu dostali lidé z Mostkovic možnost seznámit se s informacemi ohledně připravovaného Recyklačního odpadového centra. „V uzavřeném reaktoru nedochází k hoření, ale k tzv. plazmovému zplyňování, což je proces molekulárního rozkladu odpadu za vysokých teplot. Výsledkem chemického procesu je plyn a sklovina, kterou lze použít ve stavebnictví. Vše probíhá v uzavřeném cyklu, provoz nemá žádný komín, který by vypouštěl zplodiny do okolí,“ vysvětloval člen představenstva PGP Terminal Petr Břenek s tím, že provoz založený na této technologii aktuálně funguje pouze v Japonsku, v nadcházejících dvou letech by se měla podobná recyklační centra na stejné bázi zprovoznit ve Francii, Itálii, Švýcarsku či Švédsku.

Zvýšený provoz a zápach?

S pochopením u některých občanů se však během prvotní prezentace rozhodně nesetkal. Schůzka byla dokonce kvůli excesům na hranici slušného chování předčasně ukončena. Lidé se obávali zejména nárůstu provozu. Přitom nákladní auta by přímo přes obec vůbec nejezdila, využívala by stávající silnici ve směru na Ohrozim. „Kapacitně by se jednalo zhruba o dva vozy za hodinu,“ argumentoval Břenek.

Druhým nejčastějším logickým argumentem byla možnost šíření zápachu z naskladněného odpadu. „Mohu zaručit, že odpad se bude skladovat v uzavřených prostorách. Nákladní vůz vjede dovnitř a teprve tam se vyprázdní,“ reagoval v této souvislosti Petr Břenek, kterému se navzdory těmto argumentům i připravené prezentaci provozu v Japonsku některé z přítomných o výhodách celého projektu přesvědčit nepodařilo.

Petice proti stavbě slavila úspěch

Vznik celého provozu je od počátku v rozporu s územním plánem. O jeho změnu investor již požádal. Proti záměru však vznikla petice, kterou podepsalo 777 občanů Mostkovic, což je vzhledem k celkovému počtu obyvatel skutečně zásadní počet. Vedení obce zároveň od počátku deklarovalo, že změnu územního plánu neprovede proti vůli obyvatel. „Proto jsme se předběžně dohodli, že poprvé v historii Mostkovic uspořádáme na toto téma referendum. To bychom měli vyhlásit zřejmě na příštím zastupitelstvu, následně budeme mít na jeho přípravu tři měsíce. Konat by se tak mohlo už na přelomu roku,“ vyjádřil se starosta Jaroslav Peška s tím, že není vyloučeno, že se termín referenda ještě zhruba o tři měsíce posune na jaro příštího roku.

Pokus o diskusi ztroskotal

Výsledek referenda bude pro vedení obce závazný. „Pochopitelně vnímám obavy občanů z projektu, s nímž u nás nikdo nemá zkušenosti. Mrzí mě však množící se anonymní výhružky a výpady, které se vůči mně i zastupitelům začaly bezdůvodně objevovat. Ty člověku dokážou práci, kterou tady už roky dělám, znepříjemnit, až znechutit. Přitom jsme to byli my, kdo vyzval zástupce petičního výboru, aby se zapojili do pracovní skupiny, kde by kromě nich byli také tři zastupitelé a tři zástupci investora. V ní by se otevřeně diskutovalo o možných kladech i záporech celého projektu. Oni však tuto možnost odmítli,“ vyjádřil se Jaroslav Peška.

Ve hře je i budoucnost obce

Zastupitelé Mostkovic kromě zástupců petičního výboru oslovili také několik nezávislých odborníků. „Pravdou je, že i jejich postoje se do jisté míry různí. Mnozí z nich však souhlasí s tím, že by projekt mohl přispět ke kvalitnějšímu zpracování komunálního odpadu. Coby správci obecní pokladny také rozhodně nemůžeme opomenout případné finanční benefity, které by Mostkovicím mohly zajistit výraznější rozvoj na mnoho let dopředu. To by se pak pozitivně projevilo třeba i ve stávající rekreační oblasti nad přehradou. Pokud ovšem většina občanů rozhodne tak, že si tu recyklační centrum nepřeje, bude to jejich volba a zastupitelstvo se jejich vůlí bude řídit. My v tomto ohledu budeme mít čisté svědomí, že jsme budoucnost naší obce zásadním způsobem neovlivnili na základě ukvapeného rozhodnutí. Zároveň věřím, že i naši občané budou hlasovat zodpovědně a po zralé úvaze,“ uzavřel starosta Mostkovic.