Přes osm desítek použitých injekčních stříkaček odstranili od začátku roku strážníci z prostějovských ulic. Strážníci je objevují jednak při běžné obchůzkové činnosti nebo jsou na odhozenou jehlu upozorněni samotnými občany.

„Místa, na kterých se použité stříkačky vyskytují, jsou různá, například parky, nádraží, keře, odlehlá zákoutí, chodníky ale i dětská hřiště,“ prozradila Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov. „Odhozené injekční stříkačky s jehlami, které narkomani po sobě zanechávají v podstatě kdekoli, přitom ohrožují nic netušící lidi a především děti,“ varovala.

Pokud někdo na katastrálním území města Prostějova najde injekční stříkačku, je důležité, aby se neprodleně obrátil na tísňovou linku 156 a nález ohlásil. Strážníci nález odvezou k odborné likvidaci. „Rozhodně apelujeme na občany, aby se stříkačkou nemanipulovali, nesahali na ni, nikam ji neodkopávali nebo ji dokonce nevhazovali do odpadkových košů a kontejnerů. Jde o nebezpečný materiál, který do běžného směsného odpadu nepatří,“ vzkazuje občanům města mluvčí Greplová.