Vybudování nového hokejového celku mužů v Prostějově se nedá označit jako blesk z čistého nebe, ale je to pravá bomba, na kterou se jistě těší nejeden fanoušek z hokejového prostředí. Vedení klubu SK 1913 se podařilo dotáhnout do konce skvělou myšlenku, která nepostrádá logické argumenty a hlavně potřeby, jež tu v současné době scházely.

Tato zpráva tak musí těšit nejen fanoušky, ale i vedení klubu, hráče, na které řada z nás pravidelně chodila a podporovala je, ale především mladé naděje. Právě mladí tak nyní dostanou prostor ukázat, že na hokej se nemusí vykašlat hned s koncem v juniorce.

Z logiky věci a jisté posloupnosti by se v tomto ohledu mohla učit drtivá většina mužstev v různých sportovních odvětvích. Vše totiž odstartovala mládež, která postupnými krůčky jde nahoru a pět sezón fungovala takříkajíc na vlastní triko bez svých dospělých kolegů. Tím, jak tito hráči postupně rostou a jejich mládežnický čas se naplňuje, budou mít od nového ročníku další sportovní vyžití i v mužské kategorii.

Ani dospělé mužstvo nevzniklo jen tak z čista jasna. Myšlenky na něj se postupně řešily a dalším logickým krokem bylo propojení s celkem Davida Reka, který zastřešoval celek v Záhorské lize. Zde osu tvořila podstatná část bývalých hráčů Prostějova a tato spolupráce byla správným vyústěním. Po roce, kdy mužstvo slavilo nejen titul ve své soutěži, ale i na amatérském mistroství, nebylo pochyb, že je nejvyšší čas na přesun do oficiálních soutěží.

Zjednodušeně řečeno, každý známe povětšinou příklad toho, jak to vypadá, když případný mecenáš dorazí do některého klubu. Ať už jde o hokej, fotbal, volejbal, basket, či další sporty. Většinou jej kromě hlavního mužstva nezajímá nic a vše řeší tak, aby se úspěch dostavil hned. Že po „nás“ přijde potopa už je tak nějak fuk. Zde se ale šlo zcela opačně, a když tomu tak zůstane i nadále, že se na mládež nebude se vznikem mužů zapomínat, mohl by od letošní sezóny vzniknout projekt, který může mít před sebou dlouholetou a skvělou budoucnost.

A myšleno je to opravdu vážně bez přehnaných ambicí hned od úvodu, i když na papíře vypadá mužstvo opravdu silně. U téměř každého klubu totiž při slově ambice uslyšíte v první řadě zisk určitého místa či posun dál a další věci, ne však u zdejšího klubu. Zde je koncepce nastavená jasně. V první řadě jde o výchovu mladých hokejistů, kteří budou naskakovat po boku legend místního hokeje a budou od nich přejímat zkušenosti, jež si nikde nekoupíte. Stačí vzít v potaz, že na soupisce najdeme věkové rozdíly více než tří desítek let, což tyto cíle jednoznačně dokazuje.

Druhou ambicí je fungovat v symbióze s diváky. Ti už teď ukazují, že jim tento počin udělal obrovskou radost, a pokud se spolupráce bude dařit prohlubovat, bude se na co těšit. Vstupné téměř zdarma a příhodný nedělní čas jsou pro to velkým povzbuzením. Až po těchto okolnostech se řeší výsledky, a tak nějak by to mělo vypadat, pokud chceme dělat sport jako zábavu a nedílnou součást života. Mistrem totiž nemůže být každý, kdo se na brusle postaví.

Už na konci září se tak v dresu Prostějova budou opět prohánět legendy místního hokeje, do kterých byly často zamilované nejen divačky, ale i diváci, s nimiž si užili nespočet skvělých zážitků. K tomu je doplní nová mladá krev, kterou si klub sám vychovává. A pokud se bude držet tohoto módu i v dalších letech, pak i tito hráči jednou mohou nosit status legend prostějovského hokeje. To by byla pro celý hokejový region ta nejlepší možná zpráva.

 

Další zajímavosti, soupisku "A"-týmu SK Prostějov 1913 i exkluzivní rozhovory z tiskové konference najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 4. září