Je úterý 19. září. Prostějovské ulice obsazené policisty a strážníky, budova školy, z níž se mimo volání o pomoc ozývá střelba ze samopalu. Policejní zakuklenci se štíty vnikají do objektu. První, co najdou za dveřmi, je dívka s prostřelenou hlavou. Mrtvá dívka. Nebude jediná, rukou psychicky vykolejeného muže zemřou ještě dva lidé. Sedm jich střelec zraní těžce, dalších deset lehce… Co se to proboha stalo?

Tento stav některé opravdu vystrašil. Minulé úterý se v okolí Havlíčkovy ulice konaly pravé policejní manévry. Mělo to být kvůli muži, který po sebevraždě syna vyrazil s pistolí mstít se přímo do budovy školy. Někteří z místních byli nastalým děním šokováni, o chystaném policejním cvičení AMOK totiž dopředu nic netušili...

Pokud jste se tedy procházeli či projížděli okolím střední školy Trivis, pak jste nepochybně museli narazit na policisty. „Cílem bylo procvičit postupy a taktiku zásahu Policie ČR ve spolupráci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému při oznámení mimořádné události. Konkrétně se jednalo o střelbu ve škole,“ prozradila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Podle scénáře vešel v 9:30 hodin do budovy Střední školy veřejnoprávní Prostějov TRIVIS v Havlíčkově ulici osmačtyřicetiletý Jiří Mareš, který byl ozbrojen střelnou zbraní. V silném psychickém rozrušení ze smrti syna, který spáchal sebevraždu z důvodu údajné šikany, začíná střílet po osobách, které se nachází v objektu školy. Na místo jsou vyslány složky IZS. Policisté tedy pracovali v součinnosti s hasiči, zdravotníky a městskou policií. „V době útoku se v budově nachází asi šedesát osob, z toho jsou tři smrtelně zraněny, sedm těžce a deset lehce zraněných,“ popsala stav události Zajícová.

Policistům se zásah, byť s imaginárními ztrátami na životech, vydařil. Útočníka zajistili a odzbrojili. Role obětí si „užili“ studenti Trivisu, kteří ocenili hlavně nalíčení. „Byla to sranda, když nás zachraňovali. Brali jsme to všichni jako hru. Doopravdy bych to ale zažít fakt nechtěl,“ svěřil se Večerníku jeden z nich.

Všichni procházející a projíždějící byli přítomnými policisty informování o cvičení a upozorněni na to, aby se v případě střelby nelekli. Přesto některé z místních obyvatel událost pořádně překvapila. „Nemám slov. Není to dobrý pocit, když vám pod okny střílí a řve se,“ komentovala situaci jedna z obyvatelek ulice, která o chystaném policejním cvičení s názvem AMOK nebyla dopředu informována. Opak je ale pravdou, oznámení se objevilo jak v médiích, tak na sociálních sítích a internetových stránkách města.