Tento okamžik změnil osudy spousty lidí. Jak Večerník informoval v minulém čísle, ve čtvrtek 21. září krátce po poledni otřásl Otinovsí ničivý výbuch. Při tragické události zemřel hasič, jemuž patřil sklad pyrotechniky, kde k explozi došlo. Poškozen byl nejen dům patřící jeho rodině, ale celkem asi 15 objektů v okolí. Stalo se tak pět let poté, co k podobné události došlo v Mostkovicích, kde zemřel rovněž profesionální hasič. V současné době stále probíhá odstraňování škod. Obec Otinoves koncem uplynulého týdne zveřejnila čísla dvou transparentních účtů, kam mohou lidé posílat peníze coby projev své solidarity a dobré vůle.

Poničená okna, střechy a vnitřní vybavení. Tak skončilo jedenáct domů v Otinovsi, další čtyři jsou však značně poničeny. „Nejhůře dopadl dům, v němž vypukl požár. Ten vyhořel úplně, zbyly z něj jen obvodové zdi. Starší paní, která zde prožila skoro celý svůj život, našla azyl u svých nejbližších. Je to jako malý zázrak, že se při neštěstí nikomu dalšímu nic nestalo,“ vyjádřil se koncem uplynulého týdne starosta Otinovsi Petr Kolář.

 

Obec společně s hasiči pomáhala nejvíce poškozený dům kompletně vyklízet. Jeho statika sice dle odborníků nebyla narušena natolik, aby musel být srovnán se zemí, zřejmě však již nebude dál sloužit pro bydlení. „Konečné slovo však budou mít vlastníci,“ doplnil pro Večerník Kolář.

Lidé se ke svým domovům mohli opět vydat až více jak 24 hodin po katastrofě. Do té doby byl prostor s ohledem na možnost dalšího výbuchu policií uzavřen. Celková škoda dle našich informací dosud nebyla vyčíslena. Obec Otinoves však již v pátek 29. září založila dva transparentní účty na pomoc nejvíce poškozeným. „Jeden z nich je určen lidem, kterým výbuch poničil domovy, ten druhý pak pro rodinu zemřelého hasiče, po němž zůstala manželka i dvě nezletilé děti Michalka a Davídek,“ přiblížil starosta Kolář, podle něhož chvíle solidarity jsou v podobně těžkých životních situací jednou z nejdůležitějších, nejkrásnějších a zároveň nejdojemnějších věcí. „Lidé okamžitě začali nabízet svou pomoc, a to ať už osobně při odstraňování následků, nebo chtěli přispívat i finančně,“ zdůraznil.

Finanční pomoc v jakékoliv výši poškozeným i pozůstalým může pomoci v těžkých a psychicky velmi náročných nových začátcích. Sbírka bude probíhat až do 1. srpna 2024.

Sbírky založila obec Otinoves a přispět můžete na transparentní účet 131-1359500217/0100, na kterém bylo v době uzávěrky Večerníku 18 000 korun. „Při explozi zahynul mladý hasič, kamarád, manžel, otec dvou dětí. Neopustil jen nás, ale hlavně svoji rodinu, kterou tak bezmezně miloval. Uvědomujeme si, že rodině Jiřího nic nenahradí. Nicméně bychom Vás všechny rádi touto formou oslovili a požádali o poskytnutí finančního příspěvku, který snad pomůže zmírnit těžkou dobu, jež rodinu bezpochyby čeká. Peníze vybrané v této sbírce budou použity na vzdělávání dětí a na nezbytné opravy domu. Za každý finanční dar a sdílení děkujeme,“ dodávají ke sbírce hasičovi kolegové. Najdete ji na transparentním účtu 131-1359490207/0100, kde bylo ke 30. září 75 545 korun.

 

Veřejná sbírka Obec Otinoves – pomoc pozůstalým

Číslo účtu: 131-1359490207/0100

Veřejná sbírka Obec Otinoves – pomoc poškozeným

Číslo účtu: 131-1359500217/0100