Až neuvěřitelná suma peněz přesahující tři miliony korun bude ještě letos investována do výsadby zeleně na katastrálním území Prostějova a také na ošetření dřevin. Ještě letos tak budou vysazeny stovky stromů, keřů nebo květin na trvalkových záhonech. S velkou investicí počítá letos magistrát také na Městském hřbitově v Brněnské ulici, kde ještě do „Dušiček“ proběhne výměna keřů a ostatní zeleně u hlavního kříže. Kromě již zmíněné částky vyčlenili radní ještě přes 400 000 korun na projektovou dokumentaci třetí etapy takzvaného „jižního prstence“. A jak informujeme na jiných místech zpravodajství, zdaleka to ještě není poslední investice do veřejné zeleně.

Prostějovští radní na svém jednání v úterý 19. září schválili rozpočtové opatření ve výši 3 189 000 korun na podzimní výsadbu zeleně a ošetření stávajících dřevin. Peníze půjdou z fondu zeleně. „Využití finančních prostředků z fondu zeleně na rok 2023 nelze plánovat při sestavování rozpočtu na konci roku 2022, proto je řešeno v průběhu kalendářního roku formou rozpočtového opatření. Finanční prostředky z fondu zeleně budou využity pro novou výsadbu stromů včetně komunitního sázení, dále keřů, dosadbu trvalkových záhonů, speciální ošetření a inventarizaci stromů v lesoparku Hloučela. Návrh na využití finančních prostředků fondu zeleně byl projednán v Komisi životního prostředí Rady města Prostějova, která doporučila uvolnit finanční prostředky na podzimní výsadbu, ošetření a inventarizaci zeleně. Největší položkou je výsadba 169 stromů s celkovými náklady na materiál a práci ve výši přesahující 1,76 milionu korun,“ obsáhle vysvětlil náměstek prostějovského primátora pro oblast komunálních služeb Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Jak dále uvedl, z finančních prostředků fondu zeleně chce magistrát ještě před Památkou zesnulých provést výměnu keřů zimostrázu obecného kolem hlavního kříže na hřbitově v Brněnské ulici, u nichž došlo v posledních letech k výraznému zhoršení vitality. „Keře krušpánku jsou každoročně napadány housenkami zavíječe zimostrázového a stav živého plotu je v současnosti velmi neutěšený. Chceme ho nahradit vhodnějším druhem dřevin“, doplňuje Pospíšil.

Večerník se na středeční tiskové konferenci rady města dozvěděl, radní se ještě mimo tohoto rozpočtového opatření rozhodli vyčlenit další finance pro „jižní prstenec“. „Schválili jsme rozpočtové opatření ve výši 410 tisíc korun na projektovou dokumentaci ke III. etapě realizace takzvaného ‚jižního prstence‘. Ten má za cíl vytvořit zelený lem kolem exponované části krajiny, zlepšit hygienické podmínky zejména omezit prach z polí, zlepšit zasakovaní vody v krajině a rozšířit možnosti rekreace místních obyvatel. Prstenec by měl mít charakter přírodního parku s výsadbou dřevin a luk. Mělo by se jednat o protipól přetížené Hloučely,“ vysvětluje náměstek primátora Statutárního města Prostějova za hnutí ANO 2011 Jiří Rozehnal s tím, že projekt „jižního prstence“ byl podle studie rozdělen do tří etap.

První etapa je projektově zpracována k realizaci, aktuálně se řeší majetkoprávní vztahy. Pro další postup přípravy „jižního prstence“ byla vybrána třetí etapa, která leží mezi Domamyslicemi a Krasicemi. „Podnět pro zpracování studie a další podrobné projektové dokumentace vznikl na základě vykoupení pozemku v katastrálním území Krasice s rozlohou 5 501 metrů čtverečních. Odbor rozvoje a investic provedl průzkum trhu na zpracování studie a projektu a nejvýhodnější cenovou nabídku předložil atelier FLORSTYL s částkou ve výši 406 381 korun. Datum odevzdání studie plus projektová dokumentace by měly být hotové do 14. prosince, inženýrská činnost pak do 31. března příštího rou. Vzhledem k tomu, že na tuto akci nejsou v rozpočtu na letošní rok vyčleněny finanční prostředky, bylo třeba schválit toto rozpočtové opatření,“ dodává Rozehnal.

 

40 graf zelen