Jedna věc je muzeum vytvořit a udržovat, snad ještě náročnějším úkolem je vytvořit takový program, aby je pravidelně navštěvoval co největší počet lidí. O to se po opětovném otevření tzv. červeného domu básníka Petra Bezruče v Kostelci na Hané se střídavými úspěchy snaží prostějovské muzeum. Právě to stálo za pořádáním veskrze příjemné, nicméně nikterak masově navštívené akce nazvané Babí léto s Petrem Bezručem, která se konala předminulou sobotu 23. září.

Když se v roce 2015 začalo nahlas hovořit o možné demolici tehdy již deset let uzavřeného Bezručova domku v Kostelci na Hané, vyvolalo to lavinu vášnivých a nesouhlasných reakcí. Nakonec šel k zemi „pouze“ sousední bílý dům, zatímco červený domek se podařilo nejen zachránit, ale za 8 milionů korun také kompletně rekonstruovat a vytvořit v něm sice malou, ale jinak značně zdařilou expozici připomínající básníkův život i dílo.

Právě zde se o víkendu konala akce nazvaná Babí léto s Bezručem. Připravena byla mimo jiné komentovaná prohlídka Bezručova domku. „Petr Bezruč se narodil v Opavě a je známý zejména jako autor Slezských písní. Celý život pracoval na poště, kde dosáhl i poměrně vysokého postavení. Po odchodu do penze se přestěhoval do Kostelce na Hané. Nikdy se neoženil, ani neměl děti, jeho osudovou láskou se stala Františka Tomková. Tu v jedné ze svých básní nazval Labutinkou. Tato dívka jej však odmítla, s čímž se on těžce smiřoval,“ nastínil během prohlídky historik prostějovského muzea Filip Gregor osud muže, který si navzdory pozdějšímu celospolečenskému uznání sám sobě naordinoval „ortel samoty“.

Součástí expozice je několik panelů a zároveň řada předmětů přibližujících život „starého Ještěra“, jak si Bezruč sám říkal. Skutečným pokladem celé expozice jsou pak otáčivé kostky, na jejichž jedné straně je vždy úryvek z některé z Bezručových básní a na druhé straně stylové a výtvarně velmi zdařile podané motivy vztahující se k danému textu. „Nejvíc ze všech se mi líbil červený kaktus, protože podobný mám sama doma,“ radovala se tříletá Jasmínka.

Termín akce nebyl vybrán náhodně. „V polovině září jsme si připomenuli výročí narození Petra Bezruče. Ve stejný čas se konaly i prostějovské hody a týden po nich pravidelně připravujeme tuto akci. Druhým termínem je pak druhá polovina dubna,“ přiblížila edukátorka Ivana Kučerová, která do červeného domku opakovaně zve i žáky a studenty prostějovských škol. „Ti si výlet sem pravidelně doplňují o návštěvu zámku v Čechách pod Kosířem. Nejčastěji sem však chodí žáci školy v Kostelci,“ dodala Kučerová.

Na akci si lidé mohli dát nápadité občerstvení, děti pak byly nadšené z možnosti malování na obličej, mohly si zaházet létajícím diskem či si vymalovat Stužkonosku modrou. „O výzdobu se nám postaraly výpěstky z místního zahradnického centra Marciánová, za což jim děkujeme,“ vzkázala Kučerová.

Další podobnou akcí organizovanou prostějovským muzeum budou Dny židovské kultury, které se budou konat 19. října.