Ahoj všichni, uteklo to jako voda a máme tu nový školní rok. Deset měsíců pilné práce, jejímž výsledkem bude spokojenost žáků, učitelů a rodičů. To je ta lepší varianta, a teď se na ten školní rok podívejme realističtěji.

Doufejme, že nám celé období vydrží ministr, přece jen jejich „úmrtnost“ v této vládě je dost podobná exitusům při ptačí chřipce, vlastně jde také o ptáky a jejich kamarády, i když musím konstatovat, že jsem mile překvapen jeho vizemi ohledně přijímacího řízení na střední školy, kdy je zastáncem zvýšené digitalizace, za kterou mu tleskám.

Opět nás čekají revize školských vzdělávacích plánů, je zvláštní, že tyto revize nikdy nepřichází zdola, ale z hůry, tudíž je zase něco direktivně nalajnováno a tudíž k ničemu, jelikož do toho plká kdejaký neumětel, který se schovává buď za neziskovku, případně střední mezičlánek, za což lze zamaskovat různá individua, která mne osobně velmi iritují, protože jejich vystoupení jsou směsicí arogance a pohrdání skutečnými pedagogy a že jsem těch vystoupení již zažil a bohužel asi ještě zažiju.

Do školství také ráda hovoří veřejnost rodičovská. Vnímám komunikaci slušnou, konstruktivní a věcnou, odmítám řev, nadávky, vyhrožování, aroganci moci, to jsem pak dvakrát tak zlý a věřte, že to umím. Reprezentativní vzorek jak nemá vypadat přístup ke školství ze strany rodičů je facebooková stránka Líný učitel, to je právě ta směs arogance a neumětelství, schovávající se za jakési posvátné ideje a blaho dětí, daleko realističtější stránkou je České školství, kde je chvála, diskuze a kritika, a tak to má být, protože ani kantor není neomylný, a je třeba mu to říct.

A co děti? Některé se do školy těšit budou, některé ne, a to je normální. Dětem je třeba dát prostor ptát se, zajímat se a vyvíjet se, bez toho, aby je někde glajchšaltoval a říkal jim, že tohle jediné je správné, jak se tomu děje bohužel dnes, ale snad bude líp. Přeji všem slušným lidem, kterých se školní rok bude týkat, jen to dobré a mysleme pozitivně.

Marty