Přelomová událost v historii prostějovského hokeje je tady! Je nám tedy ctí a potěšením představit vám nový hokejový klub SK PROSTĚJOV 1913, s.r.o. Klub, jehož základy jsou postaveny na tradici a blízkém vztahu k našemu městu. Klub, který již po sedm roků provozuje mládežnické kategorie, které zachránil od úpadku v roce 2016.

Tehdy se společnou silou bývalých prostějovských odchovanců, fanoušků, rodičů hokejem pohlcených dětí a vůbec přátel tohoto sportu podařilo vytvořit širokou základnu, která dnes dosahuje více jak tři stovky členů. Vedení SK 1913 si od počátku kladlo za cíl vychovávat hráče, kteří by reprezentovali město Prostějov. Doposud tomu bylo od přípravky přes žactvo až po juniorku, dneškem se všechno mění.

Již zhruba před dvěma lety se v hlavách představitelů oddílu vkradla na povrch myšlenka, že je pomalu čas vytvořit i mužskou kategorii tak, aby zdejší odchovanci neměli již důvod odcházet po „vystudování“ hokeje do klubů v okolí, neboť v Prostějově nemají uplatnění. Takto za poslední více jak dekádu let skončilo s hokejem mnoho nadějných hráčů, plno dalších nedostalo ani šanci případný talent ukázat. S tím je nyní konec.

Pro ročník 2022-23 „eskáčko“ pomohlo sestavit amatérský tým mužů, který se přihlásil do Záhorské ligy, načež tuto soutěž ovládl. Nejen tento úspěch, ale hlavně nadšení hráčů se stalo pomyslnou kapkou na mušce vah k tomu, aby již 7. října 2022 vzniklo oficiální „A“-mužstvo SK PROSTĚJOV 1913 s.r.o., které bude přímo fungovat společně se spolkem mládeže. Hlavním partnerem je firma Laser Technology s.r.o. Mezi další nejvýznamnější partnery patří Wisconsin, PV Recyklace, Vosíme Prostějov a další regionální společnosti, to vše za podpory Statutárního města Prostějov, jehož znak je součástí klubového loga. Exkluzivním mediálním partnerem klubu je PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Jednatelem seniorského oddílu se stal pan Karel Piňos, výkonným ředitel pan Petr Fridrich. Hlavním trenérem bude Michal Janeček, současně kouč juniorky. Pozici vedoucího týmu a kustoda zastane David Soldán a třetí jméno „realizáku“ je veskrze zajímavé. Roli ambasadora a pozici konzultanta přijal Marián Jelínek, bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra, asistent u české reprezentace a pražské Sparty či hlavní trenér Plzně, Liberce, Mladé Boleslavi. Dnes se věnuje sportovní psychologii a pomáhá například Petru Mrázkovi, Karolíně Plíškové či fotbalistům Sparty Praha. „Vedení, realizační tým i hráčský kádr je sestaven s ohledem na minulou, nebo současnou vazbu k městu Prostějov,“ deklaruje jednatel Karel Piňos.

„S kolegy ve vedení klubu jsme téměř dva roky intenzivně pracovali na struktuře a nastavení všech činností, směřujících k perspektivnímu a úspěšnému vstupu do hokejového prostředí. Naše snažení a přípravy vyvrcholily přihlášením nově vybudovaného týmu do Krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína 2023/2024,“ shrnul stručně vývoj posledních událostí Piňos.

V přípravě na premiérovou sezónu má „eskáčko“ v kádru aktuálně 32 hráčů a to od juniorů a hráčů ´B´ mužstva, až po zkušené hokejové bardy, kteří prostějovské barvy hájili v minulosti. „Všichni se do přípravy zapojili s velkou energií a motivací si vybojovat místo v kádru A týmu, což mě naplňuje velmi dobrými pocity a optimismem,“ nechal se slyšet trenér Michal Janeček. Mezi jeho svěřence bude patřit i bývalý český reprezentant Marek Černošek, zkušenosti s národním týmem in-line hokeje má Jakub Čuřík, extraligou prošla legenda prostějovského hokeje Michal „Benzin“ Černý, Václav Meidl, Lubomír Korhoň, Lukáš Duba či Matěj Zabloudil, bohaté zkušenosti ze zahraničí má tahoun Zdeněk Novosad či Ivo Peštuka, silné gólmanské trio vytvoří Zdeněk Micka, Adam Švach a Dalibor Sedlář. Na soupisce nechybí ani další prostějovští rodáci Robert Jedlička, Tomáš Berčák, Patrik Liška, David Rek nebo Dan Píchal a řada dalších.

Krajskou ligu Jižní Moravy a Zlína 2023/2024 bude hrát 9 účastníků. Hrací systém je v základní části třikrát každý s každým, po 24 kolech postoupí nejlepší osmička do play-off, které se hraje na dva zápasy doma-venku. Vítěz postoupí do baráže o 2. ligu.

SK PROSTĚJOV 1913 bude hrávat domácí zápasy na ledě Víceúčelové haly-ZS v Prostějově, a to v úředním termínu neděle od 17.00 hodin, vložená kola ve čtvrtek pak od 18.00 hodin. Vstupné na utkání bylo stanoveno pro muže nad 18 let 50 Kč, přičemž každý návštěvník obdrží pivo Radegast 10° nebo ovocné Pomelo ZDARMA. Veškerá mládež a ženy mají VSTUP VOLNÝ. Na „eskáčko“ čeká v základní části 12 zápasů doma. Během nich bude připraven bohatý doprovodný program s atraktivními cenami včetně mimořádné hlavní výhry. „Chceme diváky bavit, a to jak na ledě, tak i mimo něj. Naším přáním je připravit jim takovou malou show, aby se potěšili nejen hokejem svých kamarádů,“ poznamenal výkonný ředitel Petr Fridrich.

„Do našeho premiérového ročníku vstupujeme s očekáváním a pokorou, ale současně s velkým odhodláním a chutí být úspěšní. Osobně se těším na nové sportovní zážitky a přátelská setkání na prostějovském zimáku,“ dodal Karel Piňos s tím, že primárním cílem je vyhrávat zápasy doma, postoupit do play-off a v něm se dostat co nejdále.

Vedeni SK 1913 již spustilo bohatě zásobený FAN SHOP. Klubové suvenýry si budou moci příznivci zakoupit jak on-line přes nové internetové stránky, tak při domácích zápasech v kamenné prodejně uvnitř haly. K dispozici budou šály, podsedáky, mikiny, trička, kšiltovky a samozřejmě i dresy. V budoucnu se bude sortiment rozšiřovat. Prodej i aktuální informace mohou fanoušci najít také na facebookovém profilu SKPROSTĚJOV1913.

V neposlední řadě dodejme, že již samotným názvem klubu se SK 1913 vrací k historii, kdy bylo v Prostějově vhozeno první buly. „Chceme navázat na již stodesetiletou tradici zdejšího hokeje,“ zní unisono z vedení seniorského i mládežnického hokeje. Klub je již od 10. listopadu 2016 členem svazu Českého hokeje (dříve ČSLH).

 Speciální přílohu o nově vzniklém "A"-týmu a také mládežnických kategoriích SK PROSTĚJOV 1913 najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 23. října

 

43 sk1913 titulka02