Strom se pozná podle ovoce a člověk podle skutků. Ty špatné je lepší zapomenout, ty dobré naopak následovat. Sázení stromů ve volné přírodě nepochybně patří mezi ty druhé. Aby to všichni milovníci přírody měli co nejsnazší, organizuje pro ně prostějovské Ekocentrum Iris vždy o říjnovém státním svátku už řadu let veskrze příjemnou a pozitivní akci. Letos se její aktéři sešli v čarokrásném prostředí sadu Pod lipami na Kosíři.

V uplynulých pěti letech dobrovolníci s Ekocentrem Iris sázeli zejména v jedinečném prostředí přírodní památky Vápenice. Už loni se přesunuli na okraj Kosíře u Čelechovic na Hané, kousek od místa, kde začíná naučná stezka. Tentokrát si všichni dali schůzku u posezení s lavičkami Pod lipami v blízkosti Státního lomu. Postupně jich do nedalekého sadu dorazilo na tři desítky, mezi sázejícími byli k vidění zejména rodiče s menšími dětmi.

 

Vyšlo to krásně. Skupinkám dobrovolníků se podařilo vysadit všech čtyřiadvacet připravených stromů, což jsme vzhledem ke včerejšímu setrvalému dešti a dnešním přeháňkám ani nečekali. Bylo to i díky tomu, že některé skupinky zvládly vysadit více stromů. Do země šly třešně, švestky a jabloně. Vše jsme zakončili u táboráku,“ popsala Eva Zatloukalová z pořádajícího Ekocentra Iris, které pro dobrovolníky vše opět perfektně připravilo od stromků, nářadí, konví s vodou, hnojiva či pletiva proti okusu zvěře až po dříví na oheň, špekáčky k opékání a sladkou odměnu. Domů si dobrovolníci kromě hřejivého pocitu z příjemně stráveného dopoledne odnášeli také pamětní listy.

Už nadcházející sobotu 4. listopadu stejně jako následující sobotu 11. listopadu se obdobná akce bude konat také v Prostějově. Dobrovolníci se v obou termínech sejdou u soutoku Romže a Hloučely ve Vrahovicích. Sázet se budou lípy, habry, javory či hrušně. Na oba termíny zbývá ještě několik volných stromů, lidé se tak mohou stále hlásit na e-mailové adrese prostějovské náměstkyně Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..