Zklamání pro tisíce Prostějovanů, kteří jej volili do funkce. A zklamání i pro ty, kteří si jej pamatují z jeho působení u vojenských „speciálů“ v Prostějově... Na první dva dny uplynulého týdne zavítal do Olomouckého kraje prezident České republiky Petr Pavel se svojí manželkou Evou, ovšem zdejší region bohužel nenavštívil. Zajímal se spíše o lesní bar na severu kraje, továrnu na jeho oblíbené flanelové košile a ruční papírnu. Proč?

 

 Prezident Pavel během dvou dnů navštívil Olomouc, Jeseník, Javorník, Vápennou a Velké Losiny. Prostějovsku ale dal košem. „S Prostějovem je přitom spjatý, co se jeho vojenské kariéry týká. Ještě za minulého režimu tady působil jako výsadkář, po revoluci dokonce velel brigádě speciálního určení. Podivoval jsem se tomu, že se při jeho vůbec první návštěvě Olomouckého kraje ve funkci prezidenta na prostějovský region vykašlal,“ postěžoval si Večerníku bývalý voják z povolání, který si nepřál být jmenován.

 

Neobvyklé zahájení

 Zatímco všichni jeho předchůdci začínali pracovní prezidentskou návštěvu setkáním s hejtmanem kraje, Petr Pavel dal přednost filozofům na Univerzitě Palackého. Před budovou rektorátu ho přijali prorektor Michal Malacka a děkan FF Jan Stejskal. Při svižné cestě od vozu do útrob filozofické fakulty odpověděl zmíněným akademickým hodnostářům na dotaz: „Jaká byla dnes cesta?“ slovy: „Myslím, že dnes byla docela dobrá. Přijeli jsme už včera,“ usmál se. Setkání se studenty pak proběhlo bez účasti médií.

 

Dětem ani nezamával

V pořadí až druhou zastávkou prezidenta bylo olomoucké hejtmanství. Před ním na hlavu státu čekala skupinka malých dětí s českou vlajkou. Petr Pavel, když vystoupil z auta, se však na jásající dítka ani nepodíval a v doprovodu hejtmana rychle spěchal do útrob krajského úřadu. I tam probíhalo vše bez účasti médií. Naopak u toho byla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která působí na kraji jako uvolněná členka zastupitelstva pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

 

Výběh do kopce

Odpoledne se prezident v doprovodu své choti vydal k lesnímu baru u Horní Lipové v Jeseníkách. Dvoukilometrový prudký kopec vyšel bez zadýchání způsobem, který připomínal spíše sprint než chůzi. Stačila mu jen jeho ochranka a několik větrem ošlehaných novinářů. Manželka s velkou částí hradního protokolu dorazila nahoru k lesnímu baru se značnou časovou ztrátou. Petr Pavel si v baru nejprve dal pivo, klobásu a do plechového hrnku nalitý sekt od hejtmana kraje. Paní prezidentová se vedle sektu spokojila se svařeným vínem. Do kasičky pak za oba dala 240 korun. „Hodně jsem o tomto baru slyšel a považoval jsem to za ostudu, že jsem tady dosud nebyl. Tak jsem to musel napravit,“ komentoval prezident svoji návštěvu.

 

Flanelkárna byla jasnou volbou

Druhý den návštěvy zahájil prezidentský manželský pár v jesenické továrně Woox, která je pověstná výrobou flanelových košil. Petr Pavel jako velký milovník „flanelek“ i jeho žena si každý jednu košili z Jeseníku odvezli. „Koho by napadlo, že z košil, které jsme nosili v dětství, bude jednou takový hit,“ komentoval prezident České republiky návštěvu textilky a dodal: „Já jsem byl jako dítě teda ve flanelce spíš pro ostudu, ale i tak jsem je nosil rád. Teď jich mám doma asi deset.“

 

Na pozvání dětiček

Z Jeseníku se prezidentský pár přesunul do základní školy ve Vápenné, kam ho pozvali sami žáci. I toto setkání se ovšem událo bez přítomnosti médií. Po skončení návštěvy školy hlava státu konstatovala, že uvnitř čelil zvídavým otázkám. „Děti se ptaly na všechno možné – jaké je to být prezidentem, jaké mám rád jídlo, auto, jak jsem jel nejrychleji na motorce, prostě krásné dětské dotazy,“ prozradil Petr Pavel.

 

Ruční papír na závěr

Pracovní cesta po kraji pak pokračovala ve Velkých Losinách, kde prezidentský pár navštívil historickou ruční papírnu. I tato návštěva ovšem proběhla s vyloučením médií. V okolí papírny byly ten den dokonce pro jistotu zavřené hospody.

 

Závěr u vojáků

Jako celoživotní voják s hodností generála nemohl Petr Pavel vynechat návštěvu Velitelství pozemních sil v Olomouci, kde debatou s příslušníky velitelství, která se točila kolem bezpečnostních otázek a zahraniční politiky, svou první návštěvu Olomouckého kraje v roli prezidenta ukončil.

 

Na Prostějovsko až příště

Jak jsme předznamenali, nejen Večerník zarazilo, že Petr Pavel dal zdejšímu regionu košem. Navíc když v Prostějově stále žije jeho první manželka, se kterou má dva syny. Chtěli jsme tedy znát důvody, proč se prezident České republiky Prostějovsku vyhnul? „Při každé první návštěvě kraje míří prezident republiky do krajského města, pak vybírá region, který má nejsložitější podmínky k životu a stavem se blíží ke strukturálně postiženým regionům. Příští cesty prezidenta republiky Petra Pavla do krajů se pak budou věnovat i dalším místům v daném kraji. V Olomouckém kraji to pak zajisté bude i prostějovský region,“ zareagovala na dotaz Večerníku Mária Pfeiferová z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky Pražského hradu.