Komedie je tragédie toho druhého. Přesně tuto definici splňovalo představení Dokud se randí ochotnického spolku MonAMOUR z idylické vesničky Mnich u Jindřichova Hradce.

Proklatě vtipná autorská komedie ze současnosti v programu divadelních pátků v kině Oko v Němčicích nad Hanou nahradila původně plánované představení Rádobydivadla Klapý, jehož členové onemocněli. Termín, jímž byla netradičně sobota 25. listopadu, však zůstal stejný a volba padla na cenami ověnčené divadlo dvou žen.

Dokud se zpívá, tak se prý ještě neumřelo. Nicméně dokud se pořád dokola „pouze“ randí, tak už se pomalu umřít chce. Alespoň svobodné a bezdětné čtyřicítce bojující současně s nadváhou, ztrátou iluzí, hlavně pak sžíravou otázkou, proč právě ona nemůže najít toho pravého. Moderní, česká nástupnice Bridget Jonesové v podání úžasné Moniky Novákové byla hlavní a jedinou postavou hry.

Když ztrápené ženě po čase opět svitne naděje na perspektivní vztah, nehledí nalevo ani napravo. Překonává strach a kvůli vyhlídce na manželství a dítěti tahá své špeky do kopců i hor, s růžovým prutem se učí rybařit a na svatbu sestry svého vyvoleného si bere boty na vysokých podpatcích, s nimiž nakonec zorá půlku louky, na níž se obřad koná.

Představení o ženách a pro ženy, v němž vystupovala jediná žena režírovaná druhou ženou, zcela dostálo pověsti vítěze mety všech ochotnických souborů Jiráskův Hronov 2019. Přesto možná trochu překvapivě bavilo i chlapy. „Bylo to naprosto skvělé. Trochu to připomínalo stand up, ale bylo to o něco vtipnější a o hodně lépe zahrané. Herečka po celou hodinu představení vystřídala neuvěřitelné množství citových poloh od absolutního zoufalství až po nakažlivé nadšení. Do divadla chodím rád, ale ještě jsem tedy nezažil, aby se při představení dospělý chlap smál tolik, až by mu po tváři tekly obří slzy, jako se to stalo mému sousedovi, “ zhodnotil jeden z diváků.

Podle kulturní referentky Heleny Spisarové z Němčic nad Hanou by diváci natěšení na Rádobydivadlo Klapý neměli přijít zkrátka. Konkrétní náhradní termín však dosud stanoven nebyl. Do té doby se mohou těšit a zajít třeba na oslavy 50. výročí místní knihovny, které se budou konat už nadcházející úterý 28. listopadu.