Na nebi paráda, na zemi často velký nepořádek. Obojí s sebou přináší silvestrovské ohňostroje. Kromě poházených krabic od pyrotechniky, které se často válejí všude možně, mohou za sebou amatérští ohňostrůjci zanechat i výrazně větší škody. K jednomu takovému případu došlo na začátku nového roku ve Výšovicích.  

 

Nepříjemná událost se seběhla přesně o silvestrovské půlnoci v centru obce před místním obchodem. „Soused, který se k nám nedávno přistěhoval, slavil Silvestra ve velkém. Jedna z připravených rachejtlí se převrhla a vylétla směrem na náš dům. Pouze vzrostlé túje nás zachránily před tím, aby nám rachejtle třeba nezapálila i střechu nad hlavou,“ popsal celou dramatickou situaci Zdeněk Horák.

Právě tou dobou projížděli obcí policisté, kteří se ještě před příjezdem hasičů aktivně zapojili do likvidace požáru. „Využívali k tomu minimaxy, manželka pak lítala z domu s kbelíky s vodou. Ale nebylo to nic platné, túje stále hořely, byl na to hrozný pohled. Nakonec si s tím poradili až hasiči, ale i jim to dalo celkem zabrat,“ dodal Horák, který netajil své roztrpčení, že k něčemu podobnému vůbec došlo. Túje totiž před dvaceti lety zasadil za zcela jiným účelem. „Chtěl jsem, aby náš dům chránily před hlukem a prachem z blízké silnice. Musel jsem je pravidelně zalévat a trvalo dlouho, než vzrostly a dosáhly aktuální zhruba dvoumetrové výšky. Mám obavy, že je budu muset vykácet a jejich obnovy se už nedožiju,“ litoval osmdesátiletý muž.

Pachatelé požáru se však odpovědnosti nezřekli. „Jsou z toho sami nešťastní, přislíbili nám, že se pokusí nějak zajistit obnovu tújí, a to snad i ve spolupráci se zahradníky. Tak uvidíme,“ uzavřel Zdeněk Horák.