Objevil se nám tady takový nešvar. Mezi mládež je distribuováno svinstvo jménem kratom. Je to další ze svinstev, která mládež může získat, aby se jí zmrvilo zdraví a život. Plně podporuji slova náměstka pro školství Miloše Sklenky a dovolím si je tady odcitovat: „Opět se v našem městě objevují místa, kde je možné zakoupit kratom. Ve školských zařízeních se nenachází žádný takový automat, nicméně jsou k dispozici v soukromých objektech, kde nařídit odstranění nemůžeme. Absolvoval jsem řadu jednání s nájemci prodejen s prosbou o ukončení prodeje kratomu a můj apel přinesl první výsledky. Řada prodejců ukončila smlouvy s prodejci kratomu. Nicméně na některých jiných prodejních místech se objevují znovu. Chci vás proto opět oslovit se žádostí a prosbou o UKONČENÍ SMLUV S PRODEJCI KRATOMU. Je nesmírně důležité odstranit tuto nebezpečnou látku z dosahu zejména dětí. Kratom je psychoaktivní látka, která má narkotické vlastnosti kombinující psychostimulační účinky a účinky podobné opiátům. V malé dávce má kratom stimulující účinky, uživatel zpravidla pociťuje zvýšený nárůst energie a euforie, zvýšená dávka má pak sedativní účinky. Kratom je v České republice sice legální, nicméně zejména pro děti a mladistvé je i malá dávka škodlivá.

Berme prosím ohled na ty nejzranitelnější a nepřipusťme, aby byla tato škodlivá látka tak lehce dosažitelná. Věřím, že si tohoto problému již konečně povšimla i legislativa a brzy již nebude možné kratom volně zakoupit. Apeluji tedy na obchodníky, aby již neumožňovali umisťovat ve svých prodejnách automaty, kde lze kratom zakoupit. Děkuji.“ Bc. Miloš Sklenka, náměstek primátora města Prostějova.

Poslední dobou mám pocit, že se drogová problematika na vládní úrovni řeší úplně hloupě. Až když se začne bouřit odborná veřejnost, tak se věci začnou řešit. Bohužel není odborník jako odborník. Objevil se nám tady někdo, kdo se zaměřil například na velmi populární sdružení ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU. Tato organizace mnoho let i v Prostějově pořádala Cyklo-běh proti drogám, který byl spojen i s přednáškami ve školách. I já jsem tuto akci moderoval, tedy se osobně účastnil. Viděl jsem profesionální přístup, znalost tématu a hlavně velkou prevenci před drogami pro mládež. Dnes se od rádoby odborníků dovídáme, že toto sdružení patří scientologické církvi, která tak láká do svých řad nové ovečky. Znovu opakuji, akce jsem zažil, nikdo nikoho nikam nelákal, naopak šlo o jedno velké varování před užíváním a distribucí drog. Další na tapetě se ocitl opět i v Prostějově populární Revolution train, tedy protidrogový vlak. Opět byl navštíven asi všemi školami. I když se jedná o léčbu šokem, je to prostě potřeba. A opět je tu „odborník“, který kritizuje, že jde o propagandu a návštěvu rozhodně nedoporučuje. Bohužel se drogy začínají podceňovat, snad se ani nemusíme ptát proč. Také tedy můžeme použít ono latinské: „Cui bono?“, komu to prospívá. Drogy jsou evidentně velký byznys, koneckonců k pochopení přispívají i seriály o narkobaronech a narkobyznysu, ale to jsme již příliš daleko. Vraťme se k prevenci. Někomu prostě vadí...

Pamatuji kdysi dávno přednášku exšéfa protidrogové brigády Jiřího Komorouse, který jí šéfoval v letech 1994 až 2009. Nastavil tvrdou linii boje proti drogám, bez které by to zde na křižovatce mezi „balkánskou drogovou cestou“ a západní Evropou vypadalo mnohem hůř. Pamatuji si, že na přednášku přišel plně vybaven, a to včetně brokovnice. Neváhal použít tvrdá slova o boji proti drogám a proti dealerům drog. Všichni byli jako pěny, protože pochopili, že se tu odehrává boj o lidské životy a zdraví.

Za mě je droga svinstvo. Neměla by mezi námi být a každý, kdo proti ní bojuje, je správný. Ten kdo toto svinstvo podporuje, měl by sedět. A je úplně jedno, že je třeba aktuálně ve vládě a parlamentu.