Vrátil se, rozesmál a zvítězil. Tak by se dal shrnout comeback Bedni na prkna Divadla Point. Mnohostranně talentovaný čipera je již roky pravidelným účastníkem filmového tábora Sobotín pořádaného právě divadlem usídleným na Husově náměstí. Uplynulý pátek 1. března zvítězil ve třetím a nepochybně nejnabitějším klání ve slam poetry, které se tu zatím konalo.

 

„Dva dny v kuse nedá pokoj, obletuje každý pokoj. Konečně pomocná sila! Matka by ho ze vší té lásky nejraději pokojila,“ rýmoval o robotickém vysavači Bedňa, který je navzdory slovenskému původu skutečným odchovancem Pointu. Tento stále ještě středoškolák se už za rok 2022 stal mistrem Slovenska ve slam poetry. Zvítězil i díky výše citovanému textu o mateřské lásce, rivalitě a umělé inteligenci, která ovládne svět.

Spolu s Bedňou se v Pointu představila také famózní improvizátorka Bradka, mladičká a vtipná Držgrešle či pan Tadeáš chrlící slova rychleji než „kalašnikov“ ostré střelivo. Celým večerem pak neuvěřitelně pohotovým a zároveň kultivovaným způsobem provedl Anatol Svahilec. Skutečná ikona tuzemského slamu na úvod mimo soutěž vystoupila s textem o Noemově lednici, která umožnila zmrtvýchvstání přemýšlivého dinosaura, jemuž však jeho inteligence nebyla v dnešní době mnoho platná. Vše pak zakončil koncert domácí skupiny Okap.

Páteční slam poetry v Pointu byla prakticky vyprodaná. Přitom se hned na úvod ukázalo, že drtivá většina diváků byla na souboji básníků získávajících si publikum svým ostrovtipem vůbec poprvé. „Myslím, že tohle naše třetí setkání ukázalo, že slam poetry v Pointu má vzestupnou tendenci. Velký úspěch zaznamenal Anatol Svahilec, jemuž snad výhledově tady u nás připravíme sólové vystoupení. Zároveň však již mám rozjednané také další slamery. Dřív jak na podzim se ovšem nesejdeme,“ nastínila organizátorka Kateřina Suchánková z Vrahovic, která se na pódiu sama představila coby finalistka Mistrovství ČR Katuna, přičemž se přiznala, že při svých dvou dětech už poslední dobou neloví kluky, ale pokémony.