O tom, že legendární a kdysi tolik populární obchodní dům DONA ve Svatoplukově ulici v Prostějově se může ze dne na den zbourat, se ví již delší dobu. Demoliční povolení je platné dva roky, navíc odpůrci bourání neuspěli se svými protesty u Ministerstva kultury. Všechno má ale jeden velký háček. Vietnamští majitelé, kteří objekt před časem zakoupili, jsou prakticky nezvěstní!

 

„Je pravda, že jsem dostal zakázku na vytvoření projektu nového nákupního centra, které mělo stát na místě Dony po zbourání této nemovitosti. Jenže projektová dokumentace je už dva a půl roku hotová, ale páni majitelé už se mnou nekomunikují a jsou k nezastižení. Připadá mi, jako by byli nezvěstní,“ svěřil se Večerníku prostějovský architekt Petr Gottwald. Po majitelích Dony ze společnosti OHY se opravdu slehla zem. Mohou se přitom pohybovat různě po světě. Z obchodního rejstříku vyplývá, že každý z trojice jednatelů brněnské společnosti OHY má adresu trvalého bydliště v některém ze tří různých měst. Zatímco Hoang Van Hung by měl žít v Praze, tak Dung Van Nguyen ve Vídni. Třetím do party je Pham Thanh Long, který má trvalé bydliště v Socialistické republice Vietnam. „Přestože se tato záležitost investičně ani majetkově netýká města, bývalá Neherova továrna se nachází v památkové zóně. Pokusíme se prostřednictvím stavebního úřadu spojit s majiteli a upozornit je na havarijní stav budovy. A také nás bude zajímat, co mají v plánu s Donou dále,“ uvedl pro Večerník Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějova. 

Tak toto může být příběh ještě na několik dalších let! Budova bývalého zásilkového obchodního domu Dona stále stojí na svém místě na rohu Svatoplukovy a Jihoslovanské ulice v Prostějově. Jak je to možné, když už skoro dvanáct let disponují její majitelé povolením od stavebního úřadu na demolici? Je to prosté a jednoduché, majitelé nemovitosti, konkrétně tři Vietnamci, jsou roztroušeni po celé Evropě a v České republice se již neobjevují. Podle všeho naprosto ztratili zájem buď o tuto budovu nadále pečovat, nebo ji zbourat. Přitom ještě v roce 2014 měli v ruce projekt od prostějovského architekta na vybudování obřího obchodního centra na místě současné Dony. Nyní zůstává otázkou, kdo budovu zrekonstruuje, protože její technický stav začíná být na pováženou. Majitelé už totiž dokonce nereagují ani na výzvy prostějovského magistrátu. (mik)