Historická budova bývalé školy se bourat nebude. Tak zhruba před rokem rozhodly více než dvě třetiny občanů, kteří se zúčastnili referenda v Hrušce. Jedna věc je objekt zachovat, druhá věc najít pro něj patřičné uplatnění, zejména pak finance na nezbytnou opravu. I proto nás s odstupem času zajímalo, jak se situace v obci vyvinula.

Referendum proběhlo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb v polovině loňského ledna. Svůj postoj přišlo vyjádřit 116 ze 184 oprávněných voličů. Osmdesát z nich, a tedy necelých sedmdesát procent občanů, bylo proti demolici historické budovy, kterou zde vybudovali už v roce 1902 a jako škola fungovala do sedmdesátých let.

Jaký tedy bude další osud budovy? „Rádi bychom z části bývalé školy udělali dětskou skupinu, která by mohla poskytovat pravidelnou péči dětem od 6 měsíců do zahájení povinné školní docházky. Jedná se o alternativu mateřské školky pro menší počet dětí. U nás totiž mateřinka není a rodiče musí své potomky rozvážet do okolních obcí. Zbytek objektu bychom rádi předělali na obecní byty,“ nastínila starostka Vladana Šplíchalová.

Vše je ovšem v samém zárodku. „Oslovili jsme několik odborníků, aby zhodnotili stav budovy. Aktuálně probíhají jednání, na jejichž základě se dohodneme na dalším postupu. Vše se rovněž bude odvíjet od finančních možností naší malé obce,“ dodala Vladana Šplíchalová.

Referendum o bourání objektu školy v Hrušce proběhlo už podruhé. Předchozí se uskutečnilo v roce 2016 a tehdy se občané vyslovili pro demolici. Následovaly ale další spory a podnět byl podán i Národnímu památkovému ústavu.