Vydržel možná déle, než se původně čekalo. Nevděčnou roli ministra zdravotnictví ve středu 7. dubna opustil Jan Blatný (za ANO). Do funkce byl jmenován 29. října, o odvolání se dozvěděl den před tím, než jej prezident Miloš Zeman zbavil funkce.

 

Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii, je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem mu říkal, že přechází z parku do džungle,“ upozornil Miloš Zeman Jana Blatného během jeho říjnového jmenování ministrem zdravotnictví.

Právě iniciativa prezidenta republiky a politické rozhodnutí premiéra Andreje Babiše stály za koncem Blatného ve funkci, který přišel po necelém půl roce. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ reagoval na své odvolání Jan Blatný, kterého ve funkci nahradí ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Jan Blatný coby ministr zdravotnictví trval na tom, že jakákoliv očkovací látka včetně ruské vakcíny Sputnik V musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Prezident Miloš Zeman však toto přesvědčení nesdílel a v podobném duchu se již nechal slyšet i  Petr Arenberger s tím, že Sputnik V by šlo využívat jako experimentální preparát, jímž se lidé budou očkovat dobrovolně.

Odvolaný ministr Jan Blatný se narodil v Prostějově, kam v průběhu života jezdil za babičkou, která zde působila jako lékařka a zásadním způsobem Jana Blatného ovlivnila při volbě jeho budoucího povolání.