Vítěz celostátní ankety Památka roku 2019 vstupuje do své další sezóny. Jak už Večerník informoval, v úterý 11. května se pro veřejnost otevřel zámek v Čechách pod Kosířem. Lidé jej aktuálně mohou navštívit v rámci individuálních prohlídek.

Čekat na ně bude celá řada novinek, mimo jiné i romantický obraz věrného psa ležícího na hrobu svého pána. Sugestivní dílo bylo inspirováno tragickou smrtí jednoho z majitelů panství. Vzhledem k rase zobrazeného psa a probíhající výstavě by se letošní sezóna dala s jistou nadsázkou nazvat „rokem chrta“. S novinkami a plány vedení zámku seznámilo média na čtvrteční tiskové konferenci. Večerník u toho nechyběl.

Už od uplynulého úterý na zámku v Čechách pod Kosířem jedou v režimu individuálních prohlídek. „Návštěvníci si tak mohou sami v klidu projít všechny zámecké expozice. Tento způsob prohlídek je běžný například u památek v západní Evropě,“ nastínil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, pod nějž zámek spadá. Zájem ze strany veřejnosti o individuální prohlídky nebyl v průběhu týdne nikterak velký, dá se však očekávat, že v příštích dnech se situace přece jen zlepší.

Obraz s temným příběhem

Každý, kdo na zámek zavítá, si na něm bude moci prohlédnout nově nalezený obraz. Díky internetové burze jej nedávno získala nová majitelka, která si jej nejprve vystavila ve svém obývacím pokoji. Vzhledem k jeho temnému námětu a zájmu ze strany vedení zámku, se jej osvícená žena rozhodla zapůjčit do Čech pod Kosířem. Dílo zachycuje psa ležícího na hrobu svého pána.

„Obraz namaloval s velkou pravděpodobností hrabě August Alexander Silva-Tarouca, hostitel a mecenáš Josefa Mánesa, pod jehož dohledem dílo zřejmě vzniklo. Hrabě jej pak měl po celý život ve své pracovně,“ upozornil kastelán zámku Martin Váňa.

K obrazu se váže silný příběh. „Autorův starší bratr Ervín Vilém velmi miloval lov. Při pádu z koně však utrpěl vážné zranění, jehož trvalé následky a prohlubující se psychické problémy hrabě vyřešil sebevraždou. Na obraze vidíme jeho psa, který odmítl svého pána i po smrti opustit,“ přidal Váňa, jehož jsme se zeptali, kde se skutečný hrob hraběte Ervína nachází. „Vlastní hrob nemá, je pohřben v rodinné hrobce rodu Silva-Tarouca, která se nachází přímo v parku,“ odpověděl na tento dotaz kastelán zámku. K námětu díla se váže i sezónní výstava, za níž tentokrát stojí spolek zaměřený na „adopci“ chrtů z britských ostrovů a ze Španělska nazvaná Chrti v nouzi.

Strašidelné prohlídky budou

Po loňském úspěchu s replikou svatebních šatů hraběnky Gizely Silva-Tarouca přichází pokračování. „Pro letošní rok jsme nechali významnou sklářskou firmou zhotovit i repliku jejích šperků, které dle obrazu Josefa Mánesa měla hraběnka na svatbě,“ upřesnil Martin Váňa.

Novinka čeká i filmovou expozici Jana a Zdeňka Svěrákových. „Již nyní začínáme připravovat její rozšíření o aktuálně natáčený film obou tvůrců s názvem Betlémské světlo, který bude mít premiéru. Už nyní se dá očekávat, že zájem bude o všechny letošní akce, které se budou pořádat v zámeckém parku. „Díky tomu lidé nepřijdou ani o oblíbené strašidelné prohlídky, které jsme již měli připravené,“ potěšil všechny fanoušky zámku Martin Váňa. První venkovní akcí se stane tradiční Empírový den, který v parku proběhne již o nadcházejícím víkendu.

Hvězdy v parku

Vše by se naplno mělo rozjet v létě. „Lidé se v červenci mohou těšit na koncert kapely Jelen či srpnové divadelní představení se Simonou Stašovou Shirley Valentine či na zářijový koncert rockového zpěváka Josefa Vojtka doprovázeného elektrickým smyčcovým triem Inflagranti,“ navnadil Martin Váňa.

Další novinkou je akce, která by měla přispět k obnově parkového mobiliáře s názvem Kup si svou lavičku do zámeckého parku. „Na ni pak bude umístěna cedulka se jménem toho, kdo ji daroval, případně motto dle přání dotyčného dárce,“ prozradil Martin Váňa.