Pořadatelé tradiční a v předešlých ročnících velice hojně navštěvované akce jsou rozhodnuti, letošní Smržické vandr bude! Uskuteční se už tuto sobotu a vzhledem k tomu, že série rozvolnění protiepidemických opatření v posledních týdnech láká stále větší počet lidí do přírody a na turistické akce, dá se předpokládat velice hojná účast. Organizátoři ovšem dávají předem na vědomí, že letos bude Smržické vandr určen pouze pro pěší turisty. Jízdní kola tedy nechte doma!

Sraz účastníků letošního Smržického vandru je v sobotu 22. května v rozmezí od 7.00 hodin do 10.00 hodin ve Sportovním areálu ve Smržicích. „Letošní vandr děláme v omezeném rozsahu jen pro pěší turisty. Jednak kvůli rozvrtaným cestám a cyklostezkám v okolí, ale hlavně proto, aby se nám tady v dnešní době nesjížděly takové davy cyklistů. Někteří z nich budou asi naštvaní. Chodit pěšky je ale taky zdravé. Lidičky si při tom víc užijí okolní krajinu a jeden druhého, tak snad to už všichni nezapomněli,“ vysvětluje omezení při akci Zdeněk Balcařík, předseda Klubu českých turistů Smržice.

„Pro pěší výletníky máme připraveno celkem pět tras v délce od pěti do padesáti kilometrů v oblasti Velkého Kosíře a Drahanské vrchoviny. Domluvené je taky na Regionu Kosířsko otevření rozhledny za jakéhokoliv počasí a otevřeny by měly být už taky zahrádky hospod, i když některé fungovaly už teď. Otevřen už bude také zámek a Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem, kam účastníky akce přivede naše trasa o délce 18 kilometrů. Domluveny máme taky tři svozy autobusem z Prostějova, aby se už k nám nemuselo šlapat pěšky,“ zásobil Večerník dalšími informacemi hlavní organizátor Smržického vandru.

Každý, kdo v sobotu absolvuje vybranou trasu, obdrží v cíli razítko a diplom. „Hlavně aby vyšlo počasí a všichni byli spokojeni,“ přidal své přání Balcařík.  

 

20 letak vandr