Žádné otálení! Mladí házenkáři dvou úspěšných oddílů prostějovského regionu odstartovali společnou přípravu téměř hned, jakmile to uvolňovaná hygienická opatření proti šíření koronaviru umožnila. V TJ Sokol Centrum Haná i v Házenkářské akademii Olomouckého kraje tak už mají za sebou několik tréninkových týdnů.

„S přípravou jsme chtěli začít hned od toho prvního rozvolnění ve druhé polovině dubna, ale tenkrát nás ještě zastavilo velmi nepříznivé počasí. Proto jsme týden počkali a společné trénování spustili vzápětí, samozřejmě s dodržováním tehdy platných nařízení. To znamená ve dvojicích a po skupinkách s rozestupy, samozřejmě venku,“ popsal šéf Centra Haná i HAOLK Petr Kudláček.

S přibývajícím časem se přísnost omezení snižuje, například od minulého pondělí mohlo pod otevřeným nebem sportovat až třicet lidí pohromadě. „Díky tomu odpadla nutnost rozdělovat členy jednoho týmu na skupiny, příprava se postupně dostává víc do normálu. V našem případě každopádně platí, že trénujeme dvakrát týdně – vždy jednou v Kostelci a jednou v Prostějově,“ prozradil Kudláček.

Po extrémně dlouhé pauze kladou koučové důraz především na zábavnost náplně. „Nemusíme si nic nalhávat, někteří kluci dorazili po těch sedmi měsících bez házené s nadváhou a celkově jsou na tom děti fyzicky i pohybově hůř než dříve. Což je vzhledem k situaci logická věc. Proto se snažíme je postupně dostávat do tempa, obnovovat pohybové návyky a hlavně dělat všechna tréninková cvičení s balónem, co nejvíc hrát. Aby to mladé házenkáře po návratu z lockdownu hlavně bavilo, u svého sportu dál zůstali,“ zdůraznil Kudláček.

Zápasy by měly přijít na řadu až během letní přípravy na příští soutěžní ročník 2021/22. „Absolutně není kam spěchat a zbytečně děti stresovat tím, že půjdou v dohledné době do utkání, když se na to zatím výkonnostně necítí. Spíš potřebují nejdřív nabrat bývalou herní jistotu i kondici, teprve pak naskočit do nějakých přáteláků a až potom do soutěžních duelů. Je potřeba trpělivost, dát mladým nadějím prostor i čas. A vytvořit jim vhodné podmínky upevňovat narušený vztah k jejich oblíbenému sportovnímu odvětví,“ řekl Petr Kudláček výstižně.