Prostějov je nejlepším městem z hlediska podnikatelského potenciálu v celém Olomouckém kraji. A už počtvrté v řadě! Kvalitní podmínky jsou také v Zábřehu na Moravě a Litovli. Ukázaly to výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2020. Analytici agentury Datank v něm hodnotí všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části hlavního města Prahy. Ocenění si byl v Olomouci převzít primátor Statutárního města Prostějov František Jura s prvním náměstkem Jiřím Pospíšilem.

Prostějov podnikatelsky těží z výborné dopravní dostupnosti, v rámci Olomouckého kraje vykazuje také vysoce nadprůměrný podíl podnikatelů na celkový počet obyvatel. V rámci regionu výrazně mladá populace města se rozšiřuje o další nově přistěhovalé, přičemž jejich přírůstek je v kraji jeden z nejvyšších, což svědčí o atraktivitě města. Radnice si zakládá na dobrém nakládání s finančními prostředky, ze všech měst na Olomoucku vynakládá nejméně prostředků na dluhovou službu. O to více peněz může věnovat na rozvoj bydlení, vzdělávání nebo třeba na sport. Podnikatele do města láká také nejnižší daň z nemovitosti. V prováděném mystery testování, které prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí, se Prostějov nenechal předběhnout žádným z dalších dvanácti měst s rozšířenou působností v celém Olomouckém kraji.

„My se dlouhodobě umísťujeme na předních příčkách, takže to svědčí o tom, že podnikatelské prostředí je zde na velice dobré úrovni. Ukazuje se, že i vstřícnost úřadu je v kraji nejlepší. Je to jedna z našich priorit a na to opravdu dbáme a snažíme se občanům a podnikatelům vycházet vstříc,“ říká František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

„Snažíme se rozšiřovat průmyslové zóny. Bylo prozíravé, že už v devadesátých letech minulého století se na východě Prostějova začaly vykupovat pozemky. Dnes tam máme největší průmyslovou zónu a dle statistik nadprůměrný počet firem a podnikatelů na počet obyvatel. Teď se snažíme rozvíjet takzvanou malou průmyslovou zónu v Brněnské ulici, aktuálně máme na jednání rady další pozemky, které bychom chtěli vykoupit a do budoucna je nabídnout podnikatelům,“ připomíná první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Právě jeho se Večerník zeptal, čím konkrétně město vychází vstříc podnikatelům a co všechno radnice dělá pro to, aby se podnikatelské sféře v Prostějově dařilo? „Vedle průmyslových zón je to také nízká daň z nemovitosti, kterou jsme již více než deset let nezvýšili, a v neposlední řadě je to i vstřícnost magistrátu při vyřizování jakýchkoli záležitostí, které se dotýkají podnikatelské činnosti. Už počtvrté za sebou máme nejlepší podnikatelské prostředí v kraji,“ popsal ve stručnosti Pospíšil.

Statutární město Prostějov dominuje výzkumu Město pro byznys Olomouckého kraje skutečně už od roku 2017. Podnikatelé a živnostníci ovšem za poslední rok doslova trpěli covidovou krizí, což může ovlivnit celou obchodní sféru v příštích letech. „To ukáží další měsíce, jak se covidová krize projeví. Přejme si, aby na podzim už nepřišel další lockdown, aby náš život i ekonomika začaly normálně fungovat. Pak by ovlivnění nemuselo být tak tragické,“ uvedl první náměstek primátora. „Jinak se domnívám, že se i v průběhu krize město snažilo nad rámec vládních podpůrných opatření našim živnostníkům a drobným firmám pomoct, aby krizi přežili. Jednak formou odpuštění nájmu v městských objektech celková sleva činila zhruba 680 tisíc korun a jednak přímými finančními podporami, kterých město vyplatilo zhruba za 6,3 milionu korun.“

Večerník zajímalo, zda se dají úspěchy Prostějova v soutěži Město pro byznys nějak konkrétně využít, nebo jde „jen“ o prestižní ocenění? „Řekl bych, že se jedná spíše o prestižní záležitost. Nicméně musím říci, že je to určitě i velmi dobré ocenění politického vedení města a samozřejmě výsledek dobré práce našich podnikatelů a firem, které ve městě podnikají,“ konstatoval Jiří Pospíšil.

DO RASTRU

CO JE TO VÝZKUM MĚSTO PRO BYZNYS

Srovnávací výzkum Město pro byznys již třináctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskusi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Celorepublikové výsledky budou v letošním ročníku poprvé převáženy výsledky srovnávacího výzkumu zaměřeného na kraje Místo pro život. Místo dobré pro podnikání by totiž mělo být i dobrým místem pro život! Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina EUROVIA CS a Svaz měst a obcí ČR.

 

VÝSLEDKY VÝZKUMU

MĚSTO PRO BYZNYS 2020

V OLOMOUCKÉM KRAJI

1. Prostějov

2. Zábřeh

3. Litovel

4. Mohelnice

5. Přerov

6. Olomouc

7. Šumperk

8. Šternberk

9. Hranice

10. Lipník nad Bečvou

11. Jeseník

12. Uničov

13. Konice

Historické umístění prostějova ve výzkumu

město pro byznys v olomouckém kraji

rok                  umístění

2015                2.

2016                3.

2017                1.

2018                1.

2019                1.

2020                1.