Hodně turbulentní období zažívá nyní 1.SK Prostějov. Přestože sezóna je minulostí, vedení klubu práce neskončila. A to ani zdaleka. Okamžitě se totiž rozjel kolotoč odchodů a příchodů, nutně bylo třeba řešit situaci kolem odchozího trenéra Pavla Šustra. Jeho místa se ujal Jiří Jarošík, který má přijet do Prostějova už dnes. Podepsat smlouvu a oficiálně převzít tým. Zbylý realizační tým by měl dle dostupných informací zůstat beze změny.

Otázka trenéra prostějovských fotbalistů byla v uplynulých deseti dnech tou nejpalčivější. A vedení ji chtělo co nejdříve vyřešit. „Chceme mít jasno do středy,“ avizoval předseda klubu František Jura o předminulém víkendu. A jak řekl, tak se stalo. Právě v tento den se rozletěla do světa zpráva, že týmu 1.SK Prostějov se ujme třiačtyřicetiletý Jiří Jarošík, velezkušený hráč a trochu méně zkušený trenér. Zároveň však nebyl pro Prostějov žádnou neznámou: vždyť na podzim 2020 trénoval soupeře eskáčka.

„Určitě chceme, aby hrál Prostějov atraktivní fotbal. Vybrali jsme si ho, protože jsme viděli, jak trénuje s Ústím. Líbil se nám ten jeho styl a stejně tak práce s mladými hráči,“ předeslal sportovní ředitel Prostějova Ladislav Dudík. Podobně hovoří i František Jura. „Hlavní bylo to, jak jsme viděli, že se prezentuje coby trenér Ústí nad Labem. Hrál fotbal, jaký si představujeme. Trochu bych to připodobnil k tomu našemu, který hrál Prostějov za trenéra Šustra,“ dodává.

Jiří Jarošík zatím trénoval jen čtyři sezóny. Jak se ale ukazuje, už během nich si dokázal udělat coby kouč dobré jméno. „Reference – a to po všech stránkách – byly pozitivní. Proto padla volba právě na něj,“ zdůvodnil výběr Jura. Kandidátů přitom bylo více, minimálně. V zákulisí se mluvilo nejvíce o Danielu Šmejkalovi a Radoslavu Kováčovi.

Nyní ale k týmu nastupuje právě Jarošík, držitel čtyř ligových titulů. A podobně jako Pavel Šustr, někdejší kouč mládeže, který je vyhlášený právě prací s mladými hráči. Některým koneckonců může předávat zkušenosti přímo na trávníku. „Rád se sám do tréninků aktivně zapojím. Když zdraví dovolí, vždy si rád s kluky něco zahraji,“ vzkazuje nový prostějovský trenér.

Prostějov v posledních letech sází na mladší trenéry. Po padesátnících Miroslavu Takáčovi a Oldřichu Machalovi sáhl po Pavlu Šustrovi. A nyní ještě mladším Jarošíkovi. Jakou roli tedy hrál při výběru věk? „Když přišel do Prostějova Pavel Šustr, trénoval muže jen ve Zbrojovce. Ale byl to trenér, který dlouhodobě pracoval s mládeží a uměl s mladými. Což nám v Prostějově potvrdil. Něco podobného čekáme od Jirky Jarošíka, coby zkušeného ligového hráče i reprezentanta,“ konstatoval Ladislav Dudík. Vedení mohl potěšit už na úvod. Hned v prvních dnech po podpisu už totiž hýřil aktivitou. „Je aktivní, sám už se zajímal o chod týmu, navrhl i nějaká jména,“ uvedl sportovní ředitel eskáčka.

Nový trenér by se měl u týmu ukázat už dnes, první trénink je nyní v plánu na 21. červen. Navázat by měl, přinejmenším výsledky, na svého předchůdce. Zda se mu to podaří, však napoví až podzimní měsíce.

Jiří Jarošík

Narozen 27. října 1977 v Ústí nad Labem

Hráčská kariéra:

Sparta Praha, Liberec, CSKA Moskva (Rusko), Chelsea (Anglie), Birmingham (Anglie), Celtic (SCO), Samara (Rusko), Zaragoza (Španělsko), Sparta Praha, Alavés (Španělsko, 2. liga)

Největší úspěchy:

4x českým mistrem (ve všech případech se Spartou), 1x ruským mistrem (CSKA Moskva), 1x anglickým mistrem (Chelsea), 1x skotským mistrem (Celtic)

Reprezentace „A“-tým:

Celkem 23 zápasů

Trenérská kariéra:

Liberec, Ružomberok (SVK), Ústí nad Labem, Celje (Slovinsko)

Největší úspěchy:       3. místo s Ružomberokem (SVK)