Prezident České republiky Miloš Zeman zaslal novopečenému prezidentovi Spojených států Joe Bidenovi otevřený dopis. Cení si jeho zvolení. Zeman má dobré vztahy s Čínou a nebyl to právě velký fanoušek USA. Nicméně je rád, že se moc dostala do rukou demokratům.

„Vaše Excelence, dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně. Vzhledem k zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice, je Vaše zvolení událostí celosvětového významu. Samotná síla demokratických hodnot, z nichž historická velikost a úspěch Spojených států vyrůstaly, je inspirací pro mnoho částí světa. Také proto jsem velmi pozorně sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí,” uvedl Miloš Zeman v dopise.

A to není konec. Měl potřebu pokračovat. „Všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století,“ dodal Zeman. Vztahy České republiky a Spojených států jsou podle něj klíčové. A je to pravda. USA nás pomohly osvobodit už během druhé světové války. Od té doby od nich přišla obrovská podpora a uznání.

A vyjádřil se i předseda vlády Andrej Babiš. „Srdečně blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení příštím prezidentem Spojených států amerických. Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci,“ uvedl Babiš.