Už před začátkem sezóny to bylo jasné téma, které teď ještě víc rezonuje. Dalo by se výstižně shrnout do stručné věty: Útok korfbalistů SK RG Prostějov na zisk historicky prvního mistrovského titulu z extraligy dospělých ČR. Zlatá meta se totiž víc a víc přibližuje každým dalším zápasem!

Naposledy Hanáci a Hanačky porazili na domácím hřišti KK Brno, když otočili nepříznivý vývoj duelu proti největšímu konkurentovi z poločasových 12:14 na konečných 23:18. Svou výsledkovou bilanci tím vylepšili na sedm vítězství při jedné remíze a jediné prohře, dosud posbíraných patnáct bodů jim dává téměř stoprocentní jistotu prvenství po základní části.
Definitivně zpečetěno to sice ještě není, ale vzhledem k dosavadnímu průběhu soutěže i výkonům jednotlivých družstev si lze jen těžko představit, že by do téhle chvíle dominantní ergéčko o nejvyšší příčku ještě přišlo. „K ideálu mají naše výkony daleko, ale většinu času hrajeme v utkáních velice dobrý korfbal, místy až výborný. Z čehož máme samozřejmě radost, nic to však zatím neznamená,“ říká opatrně hlavní trenér prostějovského týmu David Konečný.
Naprosto si totiž uvědomuje, že o medailích včetně té nejcennější bude rozhodovat až závěrečné play-off. Výhodou ovšem je, že vítěz dlouhodobé fáze tentokrát postoupí přímo do Superfinále hraného na jediný rozhodující duel. Stačí tedy jednou porazit Znojmo – a minimálně stříbro už souboru ze srdce Moravy nikdo nevezme! „Klíčová věc? Udržet nebo ještě vystupňovat naši dosavadní výkonnost, protože soupeři se určitě zlepší. A nic nám nedají zadarmo,“ uvědomuje si Konečný.
Bohužel v tuto chvíli není žádnou samozřejmostí, že se extraligovou základní část podaří v plném rozsahu zápasově zkompletovat. SK má sice jediné odložené střetnutí na vlastní palubovce s Modrými Slony, jehož náhradní termín se hledá, leč ostatní kolektivy jsou na tom v daném ohledu mnohem hůř. Brno musí dohrávat dva přeložené duely, Budějovice pět a Znojmo dokonce šest!
U některých mačů možná dojde ke kontumaci výsledků, nicméně i tak musí Český korfbalový svaz upravit termínovou listinu. Konkrétně protáhnout dlouhodobou fázi o několik týdnů, čímž odstartuje play-off právě o tuto dobu později. „Hlavní je, aby se zvládlo soutěž dokončit a extraliga měla po třech letech zase svého vítěze i medailisty. My to máme skvěle rozjeté, případné nedohrání sezóny kvůli covidu by nás velice mrzelo,“ připustil Konečný.
Aktuálně mají jeho svěřenkyně a svěřenci absolvovat o nejbližším víkendu dva venkovní zápasy posledních kol. Nejprve v sobotu 5. února od 14.30 hodin v Českých Budějovicích (11. dějství), následně v neděli 6. února od 10.00 hodin ve Znojmě (12. kolo). „Pokud nedojde k dalšímu odkládání a bude se normálně hrát, tak pojedeme zvítězit. Chceme uspět v každém utkání, do kterého nastoupíme,“ ujistil kouč Prostějova.