Obtížnou hokejovou bitvu mají za sebou prostějovští Jestřábi. Ty po sobotním zápase se Vsetínem čekalo hned v neděli další utkání, tentokrát s Ústím nad Labem. Navíc opět velkou část zápasu Prostějov soupeře dotahoval. To se nicméně tentokrát podařilo. A v tak duelu plném zvratů nakonec dokonal obrat během prodloužení, těsně před jeho koncem. Po bezbodovém utkání s Jihlavou a bodu se Vsetínem si tak Jestřábi připsali na závěr týdne body dva.

Včerejší dohrávka byla zprvu v režii Prostějova. Jestřábi měli tlak, vytvářeli si náznaky šancí. Zato žádné velké příležitosti. Ty naopak přišly na druhé straně při vyloučení Staňka. Ústí se nejprve trápilo, na konci početní výhody však měl možnost Vladimír Brož dorážet do poloprázdné branky a plně ji využil. V 6. minutě se tak Ústí nad Labem dostalo do vedení. Prostějov mohl odpovědět záhy. Koblížkova rána měla parametry a někteří diváci možná už křičeli „gól“. Jenže puk do brány nezamířil. Následovaly nepřesné pokusy Milfaita a Miloslava Jáchyma, v 10. minutě už ale bylo srovnáno. Nejprve střílel z první Tomáš Jáchym, puk se od brankáře odrazil ke Švecovi, který se před Hamalčíka natlačil a byl přesný – 1:1. O minutu později už Jestřábi vedli, Zajíc po hezké kombinaci vyzval nahrávkou ke střele do prázdné brány Mrázka a ten byl na místě včas: 2:1. Prostějov navíc mohl odskočit, nicméně v přesilové hře se ukázal jen Vala, kterému ale nebylo přáno. Aktivní byl i Klimíček, nebezpečně na druhé straně střílel Drtina. Ústí ale nakonec přeci jen vyrovnalo, Brož si sjel krátce před sirénou na kruh a zavěsil do růžku – 2:2.

Druhá třetina byla na góly méně bohatá. Hlavně však vyznívala lépe pro Ústí. Zprvu to tak ale nevypadalo. V rychlém sledu se snažili prosadit Mrázek, Račuk a zejména byl blízko Kloz. Ten znovu byl v dobré pozici ve 26. minutě, z osy ale nebyl přesný. A krátce nato hrozil i Vala. V brejku však nakonec střelecky selhal. A tak zaúřadovali hosté. Nejprve zaútočil Vladimír Brož na hattrick. Úspěšný ale byl až David Tůma. Ten si sjel do mezikruží a k tyči umístěnou střelou znovu poslal Ústí do vedení – 2:3. Slovanu pak byl plný led. Hostující Bláha měl velkou šanci, následně znovu dobře hrající Brož. Aleš Totter reagoval oddechovým časem. Jestřábi se ale ani poté dlouho nemohli dostat do velkých šancí. Až ve 34 minutě zahrozil Švec, po jehož střele odražený puk před bránou způsobil zmatek. Hamalčík pak skvěle vychytal Mrázka a v závěru třetiny taky Rudovského.

Poslední dějství přineslo nadále otevřenou hru plnou šancí. Prostějované v nich ale selhávali. Pohroma mohla přijít ve 46. minutě, kdy Vrdlovec obral obránce o puk a předložil jej Havránkovi – Bláha skvěle zasáhl. Prostějované ale stříleli mnohem častěji. Bombou se prezentoval Staněk, trefil mantinel. Aktivní byl Vala i další bek Havlík. Ve 48. minutě ale málem nastal problém, když David Tůma poslal puk do břevna a odražená pryž se šourala za brankovou čáru. Defenziva zasáhla na poslední chvíli. Pak ale přišly momenty Davida Valy. S nájezdem nejprve neuspěl, v 51. minutě ale střílel od modré a puk zapadl k tyči – 3:3. Hned poté mohly oba týmy rozhodnout, v prvním případě byl ale proti Bláha, ve druhém nepřesnost střely Husáka. Následovaly i další šance, rány ale vesměs mířily mimo. Výjimkou bylo zakončení Severy po rychlé akci a dua Bláhů v ústeckém dresu. Zejména střela Štěpána Bláhy měla potenciál rozhodnout, ani teč ji však neposlala pod břevno.

V prodloužení následně byla k vidění řada pološancí a střel. Až do 65. minuty nic vážného, 38 vteřin před koncem už ale nadvakrát po dobré nahrávce ze strany uspěl jeden z hrdinů zápasu Josef Zajíc. A dokonal již druhý obrat Jestřábů v zápase.

HLASY TRENÉRŮ

Aleš TOTTER - LHK Jestřábi Prostějov:

„Výkon byl horší než se Vsetínem. Byl to ale zase jiný soupeř.  Myslím si, že po druhé třetině jsme byli někde na dně. I kabina byla taková bez sebevědomí, padla na nás velká zodpovědnost. Našli jsme ale klíč k vítězství, i když za dva body. Tabulka je vyrovnaná, musíme si vážit každého bodu. Je pořád rozdíl v prodloužení vyhrát nebo prohrát. Dva body tedy bereme. Věříme, že to bude potřebný impulz pro další těžké zápasy, které nás nyní čekají doma.“

Jaroslav ROUBÍK - asistent trenéra HC Slovan Ústí nad Labem:

„Pro nás je každý bod parádní. Na začátku byl Prostějov lepší. V první třetině hodně dobře bruslil, měl více šancí. I když paradoxně jsme dali dva góly a třetina pro nás dopadla dobře 2:2. Ve druhé třetině se hra trochu otočila. Bruslení bylo stejné, ale my jsme měli čtyři šance ku dvěma prostějovským, ale dali jsme jen jeden gól, což rozhodlo. Ve třetí části to bylo o jedné chybě, jedné šanci. Měl tam jednu fakt dobrou střelu: 3:3. Prodloužení už je taková loterie, kdy bývá jedno mužstvo šťastnější, i když třeba není lepší. A zrovna to vyšlo na domácí.“

Chance liga -  dohrávka 37. kola:

LHK Jestřábi Prostějov – HC Slovan Ústí nad Labem

4:3 PP (2:2, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Švec (T. JáchymP. Beránek), 11. Mrázek (ZajícJiránek), 51. Vala (ZajícRačuk), 65. Zajíc (T. JáchymRudovský) – 6. Vladimír Brož (D. TůmaŠ. Havránek), 20. Brož (D. Tůma), 29. D. Tůma (O. Bláha). Střely na branku: 40:28. Rozhodčí: Skopal, Cabák – Konvička, Komínek. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváků: 640.

sestava Prostějov: Bláha – KlimíčekM. JáchymStaněkHavlíkValaZajícHusák – BeránekT. JáchymRudovský – Novák KlozŠvec – JiránekRačukMrázek – ŠtefkaKoblížekJelínek. Trenér: Totter.

sestava Ústí nad Labem: Hamalčík - DrtinaVacíkBrožHavránekTrefnýMarešZáruba – Š. BláhaTrávníčekVrdlovec – SeveraO. BláhaUrban – D. TůmaM. TůmaMilfait – BernatGrimJouza. Trenér: Mach.