Pro děti v útlém věku nebo pro starší žáky je důležité, aby se bavili venku místo trávení času s mobilem, u počítače nebo sledováním televizních pořadů. Druhou stránkou věci je i to, že potřebují být v kolektivu svých vrstevníků. Objevují, jak to v kolektivu funguje a snaží se do něj zapadnout. Tyto aktivity se tak podílejí na vývoji jejich osobnosti i výchově ve volném čase a jsou podle odborníků žádoucí. Co ale zvolit, aby to dítě bavilo, ale na druhou stranu, aby mělo poté čas i ne svoje povinnosti do školy?

Dalo by se říci, že Prostějov ví, jak jsou pro děti mimoškolní aktivity důležité, a proto ve městě naleznete nespočet kroužků, mimoškolních aktivit či dětských skupin. Co a jak ale vybrat, aby to vyhovovalo jak vám, tak vašemu dítku? Velice podstatné je volný čas ratolestí správně zorganizovat.

Pravidelnost je klíčem k úspěchu

Obecně platí, že nejčastější aktivita, kterou děti tráví svůj volný čas po výuce, je sport. Česká republika je specifická v tom, že vedle sportovních klubů jsou velmi populární také výběry uměleckých kroužků, jako jsou například dramatické, výtvarné a hudební. Děti ovšem také hodně času stráví v dětských družinách, ale i doma zábavou se svými vrstevníky. Když už si vaše dítko vybere koníček, který ho baví, mělo by ho navštěvovat pravidelně. Dlouhodobá činnost v oddíle či kroužku s jedním vedoucím může být ještě více přínosná. Vedoucí nebo nějaký lektor dlouhodobě pozoruje vývoj dítěte, a může se tak podílet na jeho výchově, což je při jeho vývinu dosti důležité. Mimoškolní aktivita má pro děti i další důležitý přínos, pravidelným tréninkem je možné rozvíjet mozek. Díky kroužkům si dítě také rozvíjí svoji osobnost. Pokud dítě tráví svůj volný čas „hrou“ v dobrém kroužku, který má výchovný charakter, získá pak spoustu užitečných praktických dovedností do života. Do tohoto spadá vytváření přátel, určitá socializace nebo třeba dodržování pravidel.

Hlavně vyberte něco, co bude bavit vaše dítě a ne vás

Často také výběr zájmových kroužků svých dětí řídí rodiče podle toho, co sami v minulosti dělali, chtěli dělat nebo stále chtějí umět. Na tom není rozhodně nic špatného, nicméně by do toho své ratolesti neměli nutit. Pokud dítě činnost nebaví a chodí do kroužku vyloženě znechucené, je dobré od „rodičovského snu“ ustoupit. Mimoškolní aktivity a zájmové kroužky jsou totiž především dobrým lékem proti nudě.

Mobil ať nechají raději doma

Celé „koronavirové prázdniny“ tráví ratolesti na telefonech, tabletech, počítačích či u televize. Ne vždy jen pro zábavu, obzvlášť teď se technika využívá jako výuková metoda. Až bude ale po všem, tak jim krátká očista od technických vymožeností této doby určitě prospěje. Jak tvrdí několik starých i nových vědeckých studií, příliš mnoho času stráveného před televizní obrazovkou a nad displejem tabletu nebo telefonu vede u dětí ke zdraví ohrožujícím návykům a potížím s chováním.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & DĚTI A SVĚT KOLEM NÁS můžete najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 23. března