Celý víkend ve druhé polovině ledna patřil v Kostelci na Hané za předchozí tři roky pravidelně jednomu z největších turnajů v miniházené na území České republiky. Hanácké pohár se během poměrně krátké doby rychle vypracoval do organizační i kvalitativní špičky dané věkové kategorie. Letos se však v obvyklém termínu uskutečnit nemohl.

Logickým důvodem samozřejmě jsou hygienická opatření proti šíření koronaviru, jež neprofesionálním sportovcům momentálně nedovolují nejen konat podobně velké akce, ale ani normálně trénovat či hrát jednotlivé zápasy. Tudíž pořádající oddíl TJ Sokol Kostelec na Hané HK se svým početným organizačním štábem házenkářských nadšenců neměl jinou možnost než čtvrtý ročník turnaje zrušit.

Teoreticky by se Hanácké pohár 2021 mohl přesunout na pozdější datum do období, až dojde ke zlepšení covidové situace a tím i k uvolnění zdravotních nařízení. Jenže spoléhat se na něco takového s výhledem ke konkrétnímu náhradnímu termínu je v danou chvíli de facto nemožné. Reálně by se mohlo jevit přemístění čím dál oblíbenějšího mezinárodního klání spíš až někam do léta pod širé nebe, což by zrekonstruovaný sportovní areál města Kostelec zvládl. Tohle jsou však zatím jen spekulace.

Ve skutečnosti miniházenkáři hanáckého Sokola HK – mimochodem vítězové loňského ročníku domácího podniku – museli přerušit společnou přípravu nejprve na jaře od poloviny března do května, poté na podzim od začátku října do konce listopadu a následně teď v zimě od půlky prosince až dosud. Za poslední období pouze ve zmíněném mezičase dvou mírně rozvolněných týdnů na přelomu listopadu a prosince chodily děti trénovat ven, navzdory ne zcela ideálnímu počasí.

Kdy se nejen malí kostelečtí sportovci naplno vrátí ke své milované činnosti?