Měsíc. Tak dlouhá doba eskáčku uplynula, než se jeho hráči postavili ke druhému přípravnému zápasu. V sobotu ale čekání skončilo, a i když utkání s Líšní nedopadlo podle představ, znamená zápas alespoň návrat k průběžným přípravným duelům. Už tento týden čeká na svěřence kouče Šustra další, v pořadí třetí duel - tentokrát proti „béčku“ Slovácka, přičemž utkání se odehraje v Kunovicích. Pátý tým druhé nejvyšší soutěže dále zapracovává některé mladé hráče, u jednoho či dvou se navíc stále vznáší otazníky nad jejich dalším osudem.

Zimní příprava, jakou tým nezažil. Ne tak pro svou tvrdost, jako spíše kvůli tomu, jak se vlivem koronaviru vyvinula. Výběr okolo trenéra Pavla Šustra totiž musel výrazně pozměnit plány, kvůli vládním nařízením je prakticky nemožné hrát s amatérskými týmy, navíc 1. liga začala dříve. Byl to ale nedostatek zkušeností se zápasy, které trochu svazovaly hráčům proti Líšni nohy? „Ne, to se tam skutečně nepodepíše. Spíše možná složení týmu, protože nám z různých důvodů vypadli stopeři. Takže se tam posunuli kluci, kteří se na daný post dlouhodobě nepřipravují,“ říká trenér mužstva Pavel Šustr.

Tým se musel vskutku obejít bez celé řady hráčů. A zejména právě stopeři výrazně chyběli. „Před zápasem měl svalové problémy Aleš Schuster i Martin Sus, minulý týden si udělal výron v kotníku Roman Bala. To jsou tři stopeři. Dan Bialek má problémy ještě od utkání s Hradcem Králové A menší obtíže měl i David Píchal, který tak dostal klidový režim,“ vypočítává lodivod marody. Dozadu se proto posunuli ne zcela obvyklí plejeři, naopak hodně času dostali hráči jako Sečkář a Stříž.

Jak ale celkově hodnotit vystoupení Prostějova s Líšní po měsíci usilovného trénování? „Nepředváděli jsme to, co jsme chtěli hrát. Proto prvních třicet minut vypadalo, jak vypadalo. Jejich obrana hrála výborně, tlačili to nahoru a my jsme nedokázali nic vytvořit. Nevím, jestli jsme si nevěřili, ale prostě jsme si něco řekli v šatně a neplnili jsme to,“ vyjádřil se Jan Koudelka, který odehrál utkání klasicky na hrotu útoku. K celkově předváděné hře byl i přes zlepšení druhého poločasu hodně kritický. „Druhý poločas byl lepší, ale tam nejde o výsledek jako spíše o výkony. A ty asi ani od jednoho nebyly takové, abychom s ním mohli uspět,“ konstatuje útočník.

Tým podobně jako v trénincích piluje nejen hru, ale také sestavu. A zejména zapojení nových hráčů do týmu. Kdo tedy nakonec v Prostějově zůstane? „U stopera Straňáka uděláme vše, abychom ho získali, je ale i možnost, že bychom ho poslali na hostování. Zlatohlávek pak bude na jaře v týmu eskáčka,“ prozradil předseda klubu František Jura. Celkově má Prostějov pořád poměrně dost široký kádr. „Jde o 22 hráčů. Je to více, ale z hlediska epidemické situace je jich i potřeba více než normálně. Zůstává třeba taky otázka, zda se k nám z Vyškova vrátí Dittmer,“ prozradil František Jura. S přibývajícími týdny přípravy tak sice mnoho otazníků odpadlo, další však ještě zůstávají.