I v této pohnuté době, kdy si člověk nemůže zajít na oběd či dobrou večeři do restaurace či pohostinství, ale ani do kavárny, přicházíme za vámi s dalším dílem seriálu PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který se věnuje gastronomii. Jak už jste minule zaznamenali, nacházíte jej nově v každém sudém, nikoliv lichém, čísle tištěného vydání.

A přestože doba není skutečně lehká, nechtěli jsme vás ochudit o možnost, zamyslet se, kam chodíme, když se chceme rychle najíst.
Než se ale pustíme do reportáže připravené právě pro tento čas, zopakujme si, že celá sonda gurmánství je rozdělena primárně na dvě samostatné, ovšem ruku v ruce souběžně probíhající části. Vedle jednotlivého hodnocení restaurací a hostinců však pro vás pravidelně chystáme i nějaké to překvapení v podobě návštěvy pizzerie, vegetariánského podniku, klasické letní „zahrádky“, v podzimním čase to byly kavárny a v minulosti došlo také na prozkoumání Hanáckých slavností či vánočních trhů. V neposlední řadě máme za sebou dva comebacky v podání druhé hodnotící návštěvy a předloni jsme vám připravili i silvestrovské menu v zahraničí. Naposledy pak náš tým v rámci regionálních kontrol už pětkrát podrobil drobnohledu podniky v okolí, načež speciálním bonbónkem byly poznatky hodnotitelů z výjezdu na Kanárské ostrovy, které jste mohli najít v předminulém vydání.
A tak jak jsme již prošli prostějovské restaurace i většinu hostinců, navštívili jsme i několik kaváren, existuje ještě jedna skupina podniků, kde se můžete najíst a kam jsme dosud nezavítali. A přitom je možná řada čtenářů využívá častěji než zmíněné restaurace nebo kavárny. Jedná se o podniky, které označujeme souhrnným názvem „rychlé občerstvení“. Možná vás překvapí, kolik provozoven tohoto typu v Prostějově můžeme takto směle označit. My jich napočítali více než dvacítku... Tak pojďme na to!
Kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí kliknout na www.vecernikpv.cz a příslušný banner, pod kterým se skrývají potřebné informace i všech pětašedesát doposud zveřejněných dílů.

Na rychlá občerstvení klademe jiné nároky než na restaurace, hostince nebo kavárny. Zajímá nás nejen to, co nabízí, ale hlavně jak rychle budeme obslouženi a často i to, jestli si můžeme jídlo odnést s sebou domů nebo na pracoviště. Neočekáváme většinou velký výběr jídel a nápojů, pohodlné posezení, příjemný interiér, na kterém oko spočine se zalíbením, ani obsluhu, která s námi prohodí pár laskavých slov. I když pokud se s něčím takovým setkáme, považujeme to za příjemný bonus. Stejně jako když najdeme místo úlevy neboli toalety. Mezi provozovnami, kde vám nabídnou rychlé občerstvení, jsou velké rozdíly, které se pokusíme právě na tomto místě zmapovat. Asi se nám nepodaří popsat úplně všechna místa v Prostějově, kde se můžete rychle občerstvit, ostatně to není naše ambice. A vzhledem k tomu, že si všimneme více provozoven než obvykle, nebudeme se důsledně držet ani obvyklé struktury tohoto seriálu. Rozhodli jsme se zmínit se trochu podrobněji o těch, které se něčím výrazně odlišují, a ostatní shrnout „na jednu hromadu“.

Jako šestašedesátá přišla na řadu nabídka s názvem:
RYCHLÉ OBČERSTVENÍ

Od kuřat po českou kuchyni...
Nejvíc se liší - a to určitě sami uhodnete - provozovna KFC neboli Kentucky Fried Chicken, v obchodní zóně u OBI. Jedná se o osvědčenou a po celém světě rozšířenou koncepci rychlého občerstvení založenou na úzkém sortimentu dobře ochucených smažených kuřat. I při tak úzkém sortimentu lze vymyslet mnoho variant, čehož lze docílit velikostí porcí, přílohami i doplňky. To všechno se samozřejmě odráží v ceně, ale ujišťujeme vás, že na své si přijdete při různé síle peněženky. V KFC funguje i systém „bezedného kelímku“, což znamená, že zaplatíte jednu cenu a můžete si doplňovat papírový kelímek z automatu s několika nealkoholickými nápoji, co se do vás vejde. Sami jsme se několikrát zastavili v KFC při příjezdu z cesty, kdy nás doma čekala jen prázdná lednička. Poloha této provozovny u sjezdu z dálnice Prostějov – sever k tomu přímo vybízela. Ať už jsme vybrané menu snědli na místě, nebo si koupili větší porci domů, vždy chutnalo dobře. U těchto řetězců máte jistotu, že ať do nich vstoupíte kdekoliv ve světě, chuť, standard servisu a čistota vždy budou stejné. Máme to vyzkoušené v Prostějově, v Praze, Brně, Bruselu, Hongkongu a v Moskvě, a věříme, že je tomu tak i jinde. Majitelé tohoto obřího řetězce si standard i kvalitu pečlivě hlídají, aby jim snad někdo nezkazil jméno.
Ryze prostějovským rychlým občerstvením je Dési, které se z původně jedné provozovny rozrostlo do čtyř. Sortiment je větší, dostanete zde jídla studené i teplé kuchyně, některé variace si můžete i sami kombinovat. Velkou výhodou je exkluzivní poloha provozovny na náměstí, na rohu Žižkova náměstí a náměstí T. G. Masaryka, a skutečnost, že Dési nemá v centru, a vlastně ani jinde, ve svém sortimentu, konkurenci.
Hodně zajímavou formou rychlého občerstvení je bistro Pall a Chinky na náměstí Spojenců, v malé místnosti, kde se kdysi prodávala tzv., jugoslávská zmrzlina, která se připravovala ve výrobně patřící TJ Železárny a díky několika článkům v celostátním tisku byla populární v celé republice. O víkendu před prodejnou stávaly fronty. Ale zpátky k palačinkárně, tedy pardon ke stylovému bistru Pall a Chinky. Dostanete zde sladké i slané palačinky, palačinkové dorty, zákusky a kávu. Škoda jen, že je uvnitř tak málo prostoru a že neexistuje podobných podniků ve městě víc. Ochutnali jsme kávu i jednu ze sladkých palačinek, ale vybrat si ze 13 možností slaných a 30 variant sladkých palačinek byl výkon téměř nadlidský. Museli jsme si nechat poradit a neprohloupili jsme.
O bistru Gastro v Netušilově ulici se příliš rozepisovat nebudeme, ten, kdo ho navštívil naposledy v sedmdesátých letech minulého století, nenajde rozdíl. Přesto si i tento podnik svoji klientelu stále nachází, což je známka toho, že rychlých občerstvení s klasickým sortimentem českých jídel je v Prostějově velmi málo.

Nejen asijské menu...

Většina dalších podniků rychlého občerstvení je provozována Vietnamci, Turky, Kurdy nebo Albánci, čemuž odpovídá také sortiment. Vietnamské jídelny jsou v současnosti také součástí velkých řetězců (třeba Panda) a dostanete v nich tudíž stejná jídla. I když jejich škála je široká a opticky rozšířená možností vybrat si jako přílohu rýži, hranolky nebo smažené nudle. Oproti začátkům těchto asijských bister se změnili nejen jejich provozovatelé (a trh opanovaly řetězce), ale také hygiena při přípravě jídel. Sortiment neuspokojí snad jen zapřisáhlé nepřátele asijské stravy, víc bude ale asi těch, kteří vydatné a pikantní polévky nebo křupavou kachnu občas vyhledávají. Najdete je například ve Zlaté bráně, ve velkém Albertu a v pasáži u Teska.
Nesmíme zapomenout na fenomén posledních let – jídlo nazvané Turecký nebo Döner Kebab. Existují desítky receptů na přípravu kebabu, který se původně dělal jen z hovězího nebo jehněčího masa. Hodnotitelé jedli jiný kebab v Turecku, jiný v Izraeli a trochu jiný v Krakově, Oděse nebo na severu Afriky. Ten, který dostanete v Prostějově, je grilovaný na velkém svislém otáčivém rožni, z jehož obvodu se ukrajují nudličky upečeného masa, doplní se nakrájenou zeleninou a dresinkem, obojí si můžete zvolit z více možností, a nakonec se zabalí do velké tenké placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Placku vám obsluha v půlce překrojí a zabalí. To všechno v případě, že si ji hodláte odnést. Kebab si také můžete sníst na místě z talíře (ne všude k tomu mají místo se stolkem), v tomto případě si můžete na talíř přidat třeba hranolky. Jídlo je to chutné, lehké a není drahé. Kdyby nebylo, nestalo se by tak oblíbené všude ve světě. Vyzkoušeli jsme kebab vedle Besedy, o kterém se říká, že je nejlepší, a byli jsme spokojeni. Někdo však nedá dopustit na kebab v „kostce“ na nám. E. Husserla, jiný chválí ten z prodejny v Kravařově ulici, další chodí rád ke stánku u Teska. Vzhledem k tomu, že maso na gril se připravuje dnes již ve velkovýrobě a rozváží se v podobě velkých a těžkých válců do provozoven, jsou možnosti dosáhnout rozmanité chuti jen omezené.
Nedávno přibylo ve Zlaté bráně nové rychlé občerstvení. Tradiční i zavedené asijské bistro zmenšilo svoji plochu a vedle bylo otevřené nové „zdravé bistro“ Mr. Sushito. Je založené na čerstvých surovinách, když nabízí velké i malé saláty, teplá jídla a „sushi burrito“, které vzniklo spojením mexického burrita podobného kebabu a japonského sushi. Ceny většiny jídel se nacházejí na místní poměry v mírně vyšší cenové hladině, což je dáno použitím kvalitních a čerstvých surovin (losos, tuňák, krevety, bambusové výhonky, klíčky mungo, čerstvá zelenina). Ale najdete zde i pokrmy za 109 korun, takže se vyplatí zastavit se ve Zlaté bráně a některé jídlo ochutnat.

Provozoven, kde se můžete rychle a poměrně levně najíst, je tedy v Prostějově dost. Přesto si myslíme, že zde chybí větší konkurence, především u české klasiky. Vůbec zde také nenajdete podnik, který by vám připravil obloženou bagetu z ingrediencí, na které ukážete, a pokud si to budete přát, na místě by ji vám ji zapekli v kontaktním grilu. Nebo bistro, kde si můžete dát malý sladký nebo slaný zákusek a k tomu skleničku vína, hrnek čaje nebo kávy. Těšíme se na dobu, až zde nebude jen jedna palačinkárna, ale tři, a malé pekárny a kavárničky najdeme doslova na každém rohu. Jsme optimisty a věřme, že se toho dočkáme, tak jako se dočkali obyvatelé menších měst v Rakousku nebo Německu. Možnosti rychlého občerstvení v Prostějově hodnotíme, ačkoliv vidíme velké rozdíly v jejich úrovni, průměrně a proto udělujeme...
3 hvězdičky
-------------------------------------

5 hvězd – EXCELENTNÍ
Mimořádný zážitek, široká nabídka studených i teplých jídel a dezertů průběžně doplňovaných i vkusně prezentovaných. Velká nabídka nealkoholických i alkoholických nápojů. Přátelský a rychlý personál, úklid stolů probíhá prakticky nepřetržitě. Samozřejmostí je čisté a volně přístupné WC. Originální interiér je vítaným bonusem. Nechce se vám odtud odejít. PROSTĚJOVSKÝ VEČERNÍK vřele doporučuje.
4 hvězdy – VELMI DOBRÉ
Slušná nabídka studených i teplých jídel, obsluhu její práce viditelně těší, je rychlá a vstřícná. Pořádek a čistota je samozřejmostí. Výběr z několika druhů nealkoholických nápojů i piva. Bonusem je přístupné a čisté WC. Bez obav, že si trhnete ostudu, se zde můžete zastavit i s hostem.
3 hvězdy – DOBRÉ
Průměr po všech stránkách. Provozovna nabízí studená i teplá jídla, ale moc vybírat si nemůžete. Výběr nápojů není velký, ale při troše skromnosti s ním vystačíte. Stoly jsou pravidelně čištěny, použité nádobí uklízeno. S přístupným WC raději nepočítejte.
2 hvězdy – SNESITELNÉ
Malý výběr jídel i nápojů, vzhled potravin nevábný. Obsluha se tváří netečně a je pomalá. Čistota na hraně. Provozovna akceptovatelná snad jen jako první pomoc před blížící se smrtí v důsledku hladu a dehydratace.
1 hvězda – VYHNĚTE SE
Nabídka mizerná, už napohled máte pochybnosti o její nezávadnosti. Vzhled provozovny a její čistota vás ženou pryč i v případě, že už vám nezbývá mnoho sil. Obsluha nevlídná a neochotná, o čistotě jejího oděvu by se dalo s úspěchem pochybovat. Jako bonus mohou sloužit obtěžující opilci. Dobrá rada: odtud rychle pryč.