Je to velká škoda. David Janeček se vyučil instalatérem. Pokud by se tomuto oboru naplno věnoval, určitě by dnes byl dávno „za vodou“.

 

Jenže jeho život zásadním způsobem poznamenaly drogy. Dlouho si nebezpečný pervitin „pouze“ kupoval, nakonec jej začal i sám prodávat. Kromě toho přeprodával rovněž ukradená kola, která mu dodávali jiní feťáci. Za to vše uplynulé úterý stanul před prostějovským soudem. Zatímco k prodeji drog se přiznal, co se týče bicyklů, začal dosti nepochopitelně kličkovat.

David Janeček z Prostějova je nezaměstnaný otec malé dcerky. Peníze pro rodinu se údajně snaží vydělávat alespoň na brigádách. Za jeho problémy stojí v první řadě pervitin, který dle svých slov stále šňupe. U soudu byl obžalován z toho, že zhruba dva roky prodával pervitin. Usvědčoval ho fakt, že byl přistižen při prodeji, dalším důkazem byly výpovědi svědků i zprávy z jeho messengeru. To byl zřejmě také důvod, proč se obžalovaný k prodeji bez větších vytáček přiznal.

„Souhlasím s tím, že jsem pervitin prodával,“ prohlásil u soudu Janeček, který byl navíc obžalován z toho, že přeprodával kola, která ukradli jiní feťáci. Konkrétně mu je prodali Patrik Štreit, který kolo ukradl před prostějovskou „reálkou“ či Ondřej Smékal, jenž totéž udělal před Základní školou Jana Železného. V tomto případě se však začal Janeček vykrucovat. „Nikoho jsem ke krádežím nenaváděl. S koly jsem měl akorát problémy, nevěděl jsem, že jsou kradená, nikdo mi to neřekl,“ vypověděl Janeček. Tvářil se přitom, že mu nepřišlo zvláštní, že uvedené slušně vypadající bicykly získal od svých feťáckých kamarádů za pár stovek. „Odkud jste si tedy myslel, že by tak kola mohla být?“ nestačil se divit státní zástupce Ivo Černík. „Říkal jsem si, že jim to mohl dát třeba táta nebo že kola získali od nějakého svého kamaráda, co já vím,“ reagoval vyhýbavě Janeček.

Co u jednoho může vzbuzovat úsměv, to musí soud řádně prověřit. Zatímco uvězněného Patrika Štreita se podařilo bez problémů vyslechnout, Ondřej Smékal, jenž byl odsouzen „jen“ k trestu domácího vězení, se k soudu vůbec nedostavil.

I z tohoto důvodu rozsudek nepadl a hlavní líčení muselo být odročeno.