Tak už to běží na plné obrátky! Od poloviny března se v Prostějově přesunulo očkování proti nemoci covid-19 z nemocnice do Společenského domu. Zřejmě i díky tomu se počet vydaných vakcín zhruba zdvojnásobil. Pracovní doba očkovacího centra je plánovaná denně od pondělí do pátku vždy 8.00-16.00 hodin.

S nastupujícím jarem snad všichni ještě toužebněji vyhlížíme návrat k normálnímu životu. Jedinou cestou k němu je naočkování co největšího počtu lidí. K tomu má v Prostějově přispět i rozšířené očkovací místo. „Poprvé jsem byl v nemocnici a nyní ve Společenském domě. Rozdíl bych viděl hlavně v tom, že zatímco v nemocnici mě vzali přesně na čas, tak v Kasku jsem šel hned, jak jsem dorazil, tedy zhruba čtvrt hodiny před smluveným termínem,“ porovnal pro Večerník jeden ze seniorů, podle něhož k hladkému průběhu přispívá i řada dobrovolníků. „Převezmou si vás už u vchodu a všude vás zavedou, a to před i po očkování. Nakonec mi vytiskli i certifikát o tom, že už to mám celé za sebou,“ dodal muž, který připojil i jeden vtipný postřeh. „Bylo prima, že jsme při čekání po injekci mohli sledovat záznam z koncertu Radima Schwaba na obrazovce, ale bylo to tak potichu, že by to neslyšel ani mladík se sluchem jako rys, natož my, co už něco pamatujeme,“ uzavřel muž s úsměvem.

Ze statistik vyplývá, že zatímco koncem února se v prostějovské nemocnici vydalo zhruba 120 vakcín denně, nyní je to ve Společenském domě asi dvojnásobek. Vůbec nejvíce se mělo očkovat v úterý 9. března, kdy statistiky uvádějí rekordních 444 vydaných vakcín. Na očkování by aktuálně v Prostějově mělo čekat 2 039 zaregistrovaných lidí, během jednoho dne jich výzvu k zamluvení konkrétního termínu obdrželo 173.

Ze zvyšujícího se počtu naočkovaných občanů má radost i primátor Statutárního města Prostějov. „Je to každopádně výborná zpráva, teď už zbývá jen doufat, že dodávky vakcín se budou také navyšovat. Už před zahájením provozu očkovacího centra jsme deklarovali, že kapacita se může zvýšit až na sedm set naočkovaných osob denně. V tom případě bychom buď prodloužili provozní dobu očkovacího centra, nebo by bylo otevřeno i v sobotu a v neděli,“ prozradil Večerníku v neděli odpoledne František Jura. „Osobně věřím, že v horizontu dvou až tří týdnů k tomu dojde. Znovu ale zdůrazňuji, že jsme závislí na dodávkách vakcín,“ připomněl ještě první muž radnice.

 

KOLIK LIDÍ SE NECHALO NAOČKOVAT V „KASKU“?

Datum                        Pfizer a BioNTech                            

18. března                   240                            

19. března                   240                                                    

22. března                   240                            

23. března                   240                            

24. března                   240                 

25. března                   312

26. března                   318

zdroj: www. onemocneni-aktualne.mzcr.cz