Už zítra, tj. v úterý 17. listopadu, dojde na 31. výročí sametové revoluce roku 1989 a také 81. výročí boje studentů za svobodu, který vyvrcholil hromadnými popravami a uzavřením českých vysokých škol nacisty v roce 1939. Na rozdíl od loňského roku si však tato významná výročí připomeneme pouze komorně a každý ve svém nitru.

Jak je totiž notoricky známo, vládní opatření v době nouzového stavu zakazují větší shromažďování osob v obavách z nákazy covid-19. „Co se týká akcí města, proběhne v pondělí 16. listopadu pouze komorní vzpomínka na náměstí, kdy primátor František Jura a první náměstek Jiří Pospíšil položí květiny k soše T. G. Masaryka,“ sdělila Večerníku Milada Sokolová, náměstkyně primátora. Jak vzápětí dodala, ostatní připomínkové akce magistrát z důvodu vyhlášení nouzového stavu ani neplánoval nebo některé zrušil. „Je mi to osobně velice líto. Na rozdíl od loňského roku, kdy i v Prostějově proběhly v rámci kulatého třicátého výročí listopadových událostí velkolepé oslavy, a podle mě velice vydařené, musíme si tyto významné okamžiky vedoucí ke svobodě připomenout každý sám,“ dodala Sokolová.

„Lidé ale mohou kdykoliv přijít a zapálit svíčku u sochy T. G. Masaryka na náměstí, na úterý 17. listopadu je pak na tomto místě ohlášeno shromáždění neformálního sdružení s názvem Spolek Proti zapomnění,“ prozradila Jana Gáborová, referentka vnějších vztahů prostějovského magistrátu.