Opravy, údržba, výsadba nové zeleně a také nanonástřiky. Tyto činnosti se budou týkat v nejbližší době centra města i okolních ulic, na což prostějovští radní vyčlenili z rozpočtu přes milion korun. Obnovy se dočká také Česká ulice, kde po události s vykácením tří desítek letitých lip nahradí tyto stromy nové okrasné hrušně. Zdejší lidé si je v anketě vybrali sami. Další peníze poputují do oprav kašen, ošetření vzrostlých stromů a dalších úprav. A navíc radní rozhodli také o nákupu dalších vánočních ozdob...

Centrální část města čekají úpravy a změny. Radní na to při svém úterním jednání vyčlenili 1,25 milionu korun. Nejvyšší položku si vyžádá obnova uličního stromořadí v České ulici. Jedná se o podzimní náhradní výsadbu 24 kusů nových listnatých stromů s obvodem kmene minimálně 18 až 20 centimetrů. Půjde o výsadbu v návaznosti na ukončenou opravu vodovodu a veřejného osvětlení. „Tamní obyvatelé měli možnost na základě anketních lístků ovlivnit výběr vhodného druhu stromu. Na základě výsledku ankety byla vybrána dřevina Pyrus calleryana, tedy okrasná hrušeň. Náklady na tuto výsadbu jsou vyčísleny na téměř 437 tisíc korun včetně DPH. Náhradní výsadbu zbývajících 9 kusů stromů bude hradit společnost Vodovody a kanalizace Prostějov v souvislosti se zmíněnou opravou vodovodu, která probíhala v letošním roce,“ informoval první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Další nemalé částky se budou investovat do opravy vnitřních povrchů kašen na náměstí T. G. Masaryka, Hlaváčkově, Vojáčkově a Pernštýnském náměstí a také na náměstí Spojenců. „Tady dojde k odstranění vodního kamene, renovaci povrchu, drobným zednickým a obkladačským činnostem s následným nástřikem nanoochrany. Náklady jsou vyčísleny na 350 tisíc korun včetně DPH,“ vypočítal další nutné investice Pospíšil.

Střed města pak podle rozhodnutí radních čeká speciální ošetření vzrostlých stromů. Půjde o výchovné, bezpečnostní a redukční řezy vzrostlých stromů. To vše na základě výsledku odborné prohlídky arboristickou firmou. „Stromy se nacházejí převážně v těsné blízkosti chodníků, vozovek a cyklostezek. Z důvodu zvýšení provozní bezpečnosti stromů to považujeme za účelné vynaložení finančních prostředků. Náklady na tyto práce jsou vyčísleny na 300 tisíc korun včetně DPH,“ dodal další podrobnosti první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům radní také řešili dokoupení nové vánoční světelné výzdoby na sloupy veřejného osvětlení. „Půjde o světelnou LED výzdobu s motivem letící hvězdy na tři sloupy veřejného osvětlení před budovou radnice jako obměnu za stávající starší světelnou výzdobu. Zde jsou náklady na pořízení nové výzdoby vyčísleny na sto padesát tisíc korun,“ přidala náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).