Tak to je opravdu síla! Co se děje na prostějovských silnicích, o tom jednoznačně vypovídá policejní zpráva o přistižení hned pěti řidičů pod vlivem drog během jediného dne! Běžné policejní kontroly odhalily, že hříšníci byli zdrogovaní pervitinem, marihuanou, v jednom případě dokonce kokainem. Přistiženým šoférům hrozí vysoké pokuty, odebrání řidičského průkazu a v případě, že odběry biologického materiálu v nemocnici prokáží vyšší hodnoty užitých drog, tak i nepodmíněné tresty vězením.

 

Na pět řidičů s pozitivními testy na drogy v pátek 8. října narazili policisté v Prostějově. Prvního jednatřicetiletého šoféra vozidla Peugeot zastavili pár minut před devátou hodinou mezi Držovicemi a Vrahovicemi. Při dopravní kontrole řidiče podrobili testu na přítomnost jiných návykových látek, který byl pozitivní na pervitin a THC. Řidič uvedl, že předchozí den užil „jointa“ marihuany. „Zhruba o hodinu později policisté kontrolovali jednadvacetiletého mladíka s vozidlem Škoda Felicia v Zahradní ulici v Prostějově. Provedený test na přítomnost jiných návykových látek odhalil u řidiče přítomnost THC. Před polednem odhalili policisté třicetiletého řidiče vozidla Audi v Konečné ulici v Prostějově. Řidič byl pozitivní na amfetamin/metamfetamin, kokain a THC,“ pustil se do popisu případů Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Před čtrnáctou hodinou pak policisté kontrolovali devětadvacetiletého řidiče vozidla Citroen v Majakovského ulici. A i zde narazili. „Řidiče podrobili testu na přítomnost jiných návykových látek, který byl pozitivní na amfetamin/metamfetamin a THC. Muž uvedl, že před třemi dny užil asi 0,3 gramu marihuany. Posledního hříšníka policisté zastavili krátce před šestnáctou hodinou na Floriánském náměstí v Prostějově. I u tohoto muže provedli test na přítomnost jiných návykových látek, který ukázal přítomnost THC,“ přidal Libor Hejtman.

Všichni uvedení řidiči se po poučení podrobili lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. „V danou chvíli jsou podezřelí z přestupku jízdy po užití jiné návykové látky, za který jim hrozí ve správním řízení pokuta od 2 500 do 20 000 korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku. Na základě výsledků hodnot biologického materiálu může dojít i ke změně právní kvalifikace na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, na které trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ vyjádřil se k možnostem trestů mluvčí krajské policie.