Netrvalo to dlouho a Poslanecká sněmovna rozhodla o návratu žáků 9. tříd a maturantů do škol. Poprvé usednou do lavic v pondělí 23. listopadu. Na obličejích musí mít roušky. Při výuce i ve společných prostorách.

Poměrně skepticky se na tento krok dívá šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Ale nejsme si jisti, zda budeme kapacitně a organizačně zvládat skupiny do 20 žáků při praktické výuce. Na některých školách máme velké dílny, laboratoře a třída tam chodí najednou. Můžeme ji rozdělit, ale laboratoře se nezdvojnásobí. Musíme se na to ještě podívat, co jsme schopni zvládnout,“ obává se Zajíček.

Učitelé můžou popřípadě použít jen průhledný štít. „Za podmínky, že dodrží vzdálenost alespoň dva metry od žáků nebo studentů, mohou mít kantoři pouze průhledný štít,“ zní z nového opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Ministr školství Robert Plaga je s průběhem koronavirové situace spokojený. „Zdá se, že uzavření škol přispělo k zastavení exponenciálního růstu,“ pochvaloval úbytek nakažených.

Podle systému PES, který hlídá epidemická opatření v České republice namísto semaforu, se mohou do škol vrátit i děti prvního stupně a ob týden na střídačku několik tříd druhého stupně.

Vládní opatření již začínají být více a více chaotická. Lidé už činnost vlády a spol. úplně přestávají chápat. „Logické by bylo, kdyby 3 týdny po nástupu prvních a druhých ročníků byl stav stále dobrý a stabilizovaný, že by přidali další třídy, ale s odstupem 5 dní? To je mohli rovnou nahnat do škol všechny najednou,“ zmínil jeden ze čtenářů Jakub K.