V nouzovém stavu se může jednoduše stát, že máme svého domovského města dost. Samozřejmě ne ve zlém. Vyjet si za hranice okresu Prostějov do tohoto skvostu (nejen) celé Moravy vážně stojí za to. Lehce přes 30 kilometrů od Prostějova se rozléhá město Kroměříž s jedinečnou Podzámeckou zahradou. Zámek a zámecké zahrady byly v roce 1998 slavnostně zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zahrada kroměřížského zámku je díky evropským fondům za více než 300 milionů korun přiblížena původní barokní geometrické podobě. Samozřejmostí je čerstvý vzduch a absolutní klid od ruchu města. V podzimním období ji máme možnost navštívit mezi 7. a 16. hodinou.

Nádech historie

Původní účel tohoto rozsáhlého parku nebyl komerční, jako je tomu dnes. Ležela v blízkosti původního hradu. Poddaní tam pěstovali zeleninu. Samozřejmě na květinovou výzdobu nedali dopustit ani v té době. Konkrétně jde o 15. století. Odtud jsou o její existenci první zmínky. V 17. století ji přebudovali společně se zámkem. V té době byla barokní zahradou táhnoucí se od zámku až ke schodišti u řeky.