Nelehké časy nyní prožívají trhovci, kteří téměř okamžitě po svém otevření museli znovu zavírat, takže často až půlroční příprava na adventní čas skončila katastrofou. Magistrát se snažil nalézt cesty, jak trhovcům pomoct. Odpustil jim tedy kompletně celý nájem a vrátil peníze za odkoupené kelímky. Další variantou pro některé z trhovců je možnost prodávat své zboží na městské tržnici. U dalších město zvažuje odkup určitého zboží, které by následně rozdalo tam, kde je třeba. I nadále se vedení magistrátu snažilo situaci řešit a věřilo, že by se vánoční trhy ještě mohly za splnění hygienických podmínek znovu otevřít. V to však už nedoufají ani sami prodejci.

Hromada hodin práce, příprav, vynaložených prostředků i shánění personálu přišlo po vyhlášení nouzového stavu 25. listopadu vniveč. O den později tak mohli mít prodejci naposled otevřeno, od 18.00 museli své stánky zavřít. „Děkujeme za zájem ze strany občanů, kteří nás přišli v pátek podpořit a nějaké věci nakoupili. Většinou se jednalo už o známou klientelu a nám opravdu hodně pomohlo, že se podařilo alespoň něco prodat. Šli jsme však také hodně pod cenu, abychom to všechno jen nevyhazovali, takže o žádný extra výdělek nešlo, ale určitě lepší než vše vyházet,“ prozradili trhovci během posledního otvíracího dne.

Někteří se mohli přesunout na městskou tržnici, což jim vedení města nabídlo. Zájem ze strany trhovců o pronájem na městské tržnici však není příliš velký. Z možných prodejců se jich přihlásila zhruba polovina, ale i aktivní polovinu počáteční nadšení pomalu přechází. „Z možných zájemců se jich přihlásilo zhruba polovina. Jednalo se tak o nějakých pět až šest prodejců. Postupně však zjistili, že mimo tržní dny se tam moc lidí neprotočí, takže jejich zájem upadá a už se tam objevují také pouze v tyto dny,“ potvrdil jednatel domovní správy Vladimír Průša.

Že zájem opravdu není velký, se Večerník přesvědčili sami během sobotního dne, kdy se kromě farmářských trhů objevili pouze tři prodejci. „Nechtěli jsme úplně končit, tak jsme této možnosti využili, ale upřímně řečeno, moc toho tady neprodáme. S cenou jsme šli hodně dolů a stejně se příliš nedaří, už ani nedokážu říct, zda budu ještě otevírat v dalších dnech, protože nám to klasické příjmy předešlých let nevrátí,“ přiznala otevřeně prodejkyně Marie Švecová.

Řada trhovců ovšem tuto možnost zavrhla okamžitě. „V tom jsem upřímně neviděl žádnou perspektivu. Prostějov znám velmi dobře. Vím, že během tržních dnů je dopoledne zájem občanů velký, ale jinak se tu téměř nikdo během dne neobjeví. A atraktivita oproti místu u radnice je téměř nulový. I kdyby bylo možné trhy zachovat a rušil se třeba jen program, či by bylo zakázáno prodávat punč, tak zájem rapidně klesne, protože většina občanů jde na program a k tomu si chce dát něco na zahřátí, z čehož těžíme i my, jakožto prodejci různých surovin a výrobků,“ prozradil jeden z dlouholetých prodejců lahůdek, který si nepřál být jmenován. Otevřeně však přiznal, že trhovci pociťují zmar a nejisté vyhlídky na budoucnosti.

„Když vidím, že obchodní centra mohou před Vánoci pomalu praskat ve švech, jak je plno, a venku nemůžete prodávat, tak je mi z toho opravu smutno. Netvrdím, že pro všechny, ale minimálně pro polovinu trhovců je to téměř likvidační. Odpuštěný nájem i kompenzace nákladů jsou sice prima, ale hodiny práce, příprav a všeho okolo nikdo nenahradí, takže stejně to znamená obrovské ztráty,“ uzavřel své povídání.

Uzavření trhů příliš nerozumí ani občané. „To jsou chudáci, to se jinak říct nedá. Do obchodních center i do hospod se dostanete, ale nakoupit si venku nemůžete. To mi přijde opravdu postavené na hlavu,“ prozradil Jaroslav Novák a s jeho názorem se ztotožňovali i další oslovení.