Praporčík Lukáš Pavelka, nadstrážmistr Vladimír Kotlán a nadstrážmistr Martin Božek. To je trojice prostějovských policistů, která 23. prosince 2021 zachránila život prodejci ryb. Tříčlenná hlídka policistů z oddělení hlídkové služby se tehdy nacházela v blízkosti prodejny Tesco na ulici Konečná v Prostějově, když k nim přiběhl muž, který je požádal o pomoc v souvislosti se zdravotní indispozicí prodavače ryb, který se nacházel v nedalekém stánku.

 

Policisté ani na chvilku nezaváhali a běželi k místu, kde našli muže v bezvědomí. Ihned zkontrolovali jeho životní funkce a když nenahmatali tep, zahájili masáž srdce. Dva z policistů mu poskytovali první pomoc a třetí běžel do obchodního střediska, kde je pro tyto případy uložen defibrilátor. S jeho pomocí se jim ještě před příjezdem přivolané záchranné služby podařilo zkolabovaného muže oživit a přivést zpátky k životu. Po příjezdu zdravotníků na místo ho předali do jejich péče. Sanitkou byl poté 53letý muž převezen do prostějovské nemocnice. O pár minut později zavolal z vlastní iniciativy na linku 158 operátor rychlé záchranné služby, aby zasahující policisty pochválil a poděkoval jim za jejich rychlou reakci a záchranu života. 

Poděkování dnes (12. 1. 2022) vyslechli policisté také od primátora města Prostějova Františka Jury a 1. náměstka Jiřího Pospíšila. Policisty ocenil primátor i medailemi za záchranu života.

"Velmi si cením vašeho činu a jsem nesmírně rád, že v řadách policie slouží lidé, kteří umí zasáhnout tak, jak je to v daný okamžik třeba. Tentokrát záchranou lidského života. Té nejvyšší hodnoty, jakou máme. Za vedení města vám ještě jednou děkuji," uvedl primátor Jura.