Je tomu již 75 let, co vznikl Národopisný soubor Mánes. Za tu dobu si prožil své. Byl na vrcholu a velký pojem. Nastaly ale také časy, kdy byl v útlumu. V současnosti se jedná o spolek, který je určitě vidět. „Členů souboru se vystřídaly stovky. Jména některých z nich se do historie zapsala více, jiná méně, některá, jak už to bývá, vůbec. Nebýt ale každého jednotlivce, soubor by už dávno zanikl,“ konstatoval David Blahák, hospodář souboru. Přijďte s jeho členy tento pátek oslavit krásné jubileum do Národního domu v Prostějově!

V rámci divadelního představení na prknech, která znamenají svět, se divákům představí se svým programem jak dětský, tak i dospělý soubor, který předvede na obdiv veškerou svoji krojovou vybavenost. Celým programem bude provádět Jiří Vrba, příznivcům folkloru jistě známý. Na závěr této části oslav proběhne slavnostní křest knihy ‚Mánes tančí již 75 let‘, kterou soubor vydal právě u příležitosti tohoto svého výročí. „Kniha bude následně ke koupi, ale je jí jen omezené množství,“ prozradil Blahák.
Program bude pokračovat již tradičním Hanáckým bálem v prostorách Národního domu, a to až do brzkých ranních hodin. K poslechu a tanci zahraje v přednáškovém sále skupina Romantica a v restauraci Burčáci z Míkovic.
„Lístky na divadelní představení jsou stále v prodeji. Zakoupit si je můžete buďto přímo v pokladně městského divadla, nebo na prodejně firmy Lachman v Plumlovské ulici. Slavíme pětasedmdesáté narozeniny, proto i cena vstupenky tomu odpovídá a činí symbolických 75 korun,“ vzkazuje hospodář Národopisného souboru Mánes. Cena vstupenky na Hanácký bál včetně divadelního představení činí 400 Kč a vstupenky jsou slosovatelné. „Jménem souboru bych chtěl návštěvníkům vzkázat, že si vážíme jejich přízně, věříme, že se jim bude náš program líbit a společně s námi oslaví toto pro soubor krásné jubileum,“ těší se David Blahák.

KDY: PÁTEK 28. ÚNORA, 18:00 HODIN
KDE: NÁRODNÍ DŮM, VOJÁČKOVO NÁMĚSTÍ, PROSTĚJOV