Zápasové pauzy v UNIQA extralize žen ČR 2021/22 jsou už snad minulostí, nejvyšší tuzemská soutěž pokračuje. A pro volejbalistky VK Prostějov velkým šlágrem, neboť ve 23. kole přivítají vedoucí celek tabulky z Liberce! Atraktivní souboj propukne ve čtvrtek 10. února od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV.

Proč se vlastně hraje už před víkendem? Neboť v sobotu hostí hala NSC dlouho dopředu nasmlouvanou akci – mistrovství republiky v králičím hopu. Špičkový sport pod vysokou sítí proto musel ustoupit do termínu o dva dny dříve, než kam směřuje plánovaný program třiadvacátého extraligového dějství.

Což ale pranic nemění na fanouškovské lákavosti nadcházejícího duelu. Průběžně páté Hanačky (41 bodů) vyzvou první Severočešky (51 bodů), kterým ve dvou vzájemných střetnutích této sezóny ještě nesebraly ani sadu. Nejprve favoritky kralovaly doma 3:0 (20, 11, 20) a poté si pro třísetový triumf zajely i ven poměrem 0:3 (-22, -22, -24).

„Na vlastním hřišti jsme ale proti Dukle měli na mnohem víc a utkání si vyloženě prohráli sami vlastní vinou, zbytečnými chybami i nezvládnutými koncovkami. Tentokrát nechceme nic podobného opakovat. Rádi bychom předvedli kvalitní výkon odpovídající našim možnostem. A na co to bude výsledkově stačit, se uvidí,“ poukázal kouč vékáčka Miroslav Čada.

Zatímco jeho svěřenkyně měly nejprve volno covidově karanténní a následně i pohárové, liberecké obhájkyně mistrovského titulu absolvovaly v Táboře závěrečný turnaj Final Four ČP. Budou tedy rozehranější, ačkoliv prostějovský mančaft doháněl zápasové manko dvěma přípravnými duely u Šelem Brno (1:3) i s Ostravou (3:2). Zároveň může mít svou roli větší únava družstva zpod Ještědu.

Ten každopádně táhne pronikavým způsobem slovenská univerzálka Nikola Kvapilová, nejúdernější útočnice celé soutěže. Další opory trenérských manželů Gálíkových? Nahrávačka Šárka Poddaná (za svobodna Kubínová, nahradila odchod Lenky Ovečkové), smečařky Lucie Nová i Petra Kojdová (obě dřív působily na Hané), blokařky Kateřina Kohoutová s Michaelou Nečasovou a libero Veronika Dostálová.

„Liberec je papírově největší favorit na zlato, přesto se ho určitě nebojíme. Do utkání půjdeme s otevřeným hledím a zabojujeme o co nejlepší výsledek, jakýkoliv bodový zisk by byl úspěchem. I když člověk chce samozřejmě pokaždé zvítězit, zvlášť na domácí půdě,“ neskrýval Čada touhu po dílčím překvapení.