Večerník již s předstihem informoval o skutečnosti, že vhledem ke koronavirové pandemii a rozsáhlým protiepidemickým opatřením bude letošní vánoční jarmark značně omezen. Prostějovanům tak z tradičních atrakcí zbyde jen vánoční strom na náměstí a omezený počet prodejních stánků. A právě stánkařům se rozhodlo vedení magistrátu ulevit na poplatcích.

Koronavirová nákaza komplikuje jak běžný život, tak i podnikání. Prostějovští radní proto ve vztahu k letošnímu vánočnímu jarmarku přistoupili k opatření, které trhovcům finančně uleví za pronájmy stánků. „Zcela nedávno jsme informovali o výši nájemného za užívání dřevěných prodejních stánků a výši poplatku za službu, a to právo přenechání prostoru pro umístění mobilního stánku v rámci prostějovského vánočního jarmarku konaného v roce 2020. Nyní jsme se rozhodli pomoci trhovcům a nájemné buď snižujeme nebo úplně rušíme. Snižujeme ho prodejcům punče a dalších alkoholických nápojů v případě, že tyto stánky budou vůbec povoleny, a zcela nájemné rušíme těm, kteří budou prodávat rukodělné výrobky,“ uvedl primátor František Jura.

„Vzhledem k aktuálním vládním opatřením a vyhlášenému nouzovému stavu je zcela logické, že jakákoli pomoc se hodí, a proto se nájemné za užívání dřevěných prodejních stánků pro letošní prodej zboží nebude vybírat,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Pospíšil s potvrzením, že odpuštění by se netýkalo prodejců stánků s alkoholem. „Letošní vánoční trhy i oslavy budou skutečně jiné. Výzdoba náměstí bude tradiční, ale prodej při vánočním jarmarku bude omezen. Proto věříme, že tento bonus bude pro trhovce atraktivní. Zda se vše podaří, bude v konečném důsledku záležet na pondělním rozhodnutí vlády o možném rozvolňování opatření,“ uzavřela náměstkyně primátora Milada Sokolová.