Ve vysokém rozlišení již mohou sledovat strážníci a státní policisté hříšníky v Prostějově. Kamerový systém je v posledních letech jedním z nejdůležitějších prostředků prevence kriminality. Díky němu se policistům a strážníkům daří dohledávat pachatele přestupků nebo trestných činů a dohnat je do rukou spravedlnosti.

S projektem rozšíření městského kamerového systému přišla Městská policie Prostějov ve spolupráci s magistrátem. „Cílem je, aby nové projekty plynule navazovaly na ty letošní. Pro jejich spolufinancování opět počítáme s dotačními prostředky, které se nám daří získávat,“ shrnul primátor František Jura.

Prostějov začíná, co se kamerového systému týče, připomínat Velkého bratra s Orwellova románu 1948. Nejenže jsou kamery snad na každém kroku, některé nás sledují i v ultra HD rozlišení. „V roce 2020 byl realizován projekt na modernizace 5 kamer s vysokým rozlišením 4K a jejich připojení do vysokorychlostního záznamového zařízení s dobou uložení záznamu 30 dní. V rámci modernizace kamerového systému byla instalována softwarová analýza pro analýzu objektů, jako je narušení vstupu do budov a objektů, ale i porušování dopravních předpisů na pozemních komunikacích,“ popsal činnost kvalitních kamer zástupce ředitele Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Z kompletního počtu 41 kamer je 13 v rozlišení 4K.

Pozn. redakce – Ultra HD rozlišení, anglicky Ultra-high-deifnition-television, má rozlišení 3840 x 2160 pixelů, což znamená rozměry 16:9. Na jednom snímku je tedy více než osm megapixelů.

Rok 2020 byl pro městský kamerový systém MKDS zlomový. „V roce 2020 byly realizovány 4 projekty financované městem Prostějovem na modernizaci kamerového systému v celkovém finančním objemu přes dva miliony korun. Z toho přijatá státní dotace z Ministerstva vnitra a Olomouckého kraje činila 952 tisíc,“ doplnil Šebestík. 

MKDS disponuje i mobilními kamerami, které obsluha může přemisťovat mezi různými problémovými místy. „Celkem je instalováno v rámci MKDS nyní v Prostějově 41 kamer. Součástí systému pevných kamer jsou i čtyři kusy mobilních kamer, které jsou nasazovány pro monitoring dle potřeb v problémových lokalitách a na základě vyhodnocení aktuálního stavu u veřejného pořádku,“ nastínil zástupce ředitele MP Prostějov.

Šebestík však uznal, že kamerový systém zkrátka neřeší úplně vše. „Technika není všemocná, a nemůže nahradit přítomnost strážníka či policisty přímo v místě výkonu služby,“ upozornil.

Večerník exkluzivně přináší seznam všech ulic hlídanými kamerovým systémem MKDS:

Ve městě Prostějov jsou monitorovány následující lokality: Olomoucká, E. Valenty, Školní, Dolní, Kravařova, Náměstí TGM, Žižkovo náměstí, Hlavní nádraží ČD, Dukelská brána, Poděbradovo náměstí, Plumlovská, Anenská, Újezd, Svatoplukova, Plumlovská, Vápenice, Vojáčkovo náměstí, Husovo náměstí, Svolinského, Kostelecká, Olomoucká, Lužická, Knihařská, Havlíčkova, Vápenice, Barákova, Šmeralova, Skálovo náměstí, Sídliště Svobody, U Sv. Anny, Lidická (hřbitov), Mlýnská, Sladkovského, Místní nádraží, Brněnská, Okružní, M. Pujmanové, Smetanovy sady, Kpt. Nálepky, Vrahovice, Trpínky.