Do startu volejbalového Mistrovství Evropy kadetek 2022, které od 16. do 24. července přivítají Prostějov a Hradec Králové, sice zbývá ještě čtyři a půl měsíce. Přesto jsou však přípravy na tuto vrcholnou mezinárodní sportovní akci věkové kategorie U17 již teď v plném proudu.

Prostějov se přitom stane hlavním dějištěm turnaje, neboť v Národním sportovním centru proběhne jak jedna ze dvou šestičlenných základních skupin, tak závěrečné play-off. Tedy zápasy o 5. až 8. místo, obě semifinále, duel o bronz i finále.

Účast má momentálně jistou šest zemí, kromě pořádající České republiky také Itálie, Srbsko, Rusko, Slovinsko a Finsko. Zbylých šest států do kompletního tuctu vzejde z kvalifikačních bojů, které jsou na programu 21. až 24. dubna. Následně bude v sídle Evropské volejbalové federace CEV rozlosován zkraje května závěrečný turnaj konaný na území ČR.

„Do šampionátu zdánlivě zbývá spousta času, ale co se týká organizace takto důležitého podniku, musí přípravy probíhat s velkým předstihem. Postupných kroků je celá řada a cíl přitom jediný, aby evropské mistrovství volejbalistek do sedmnácti let proběhlo na nejvyšší pořadatelské úrovni bez jakýchkoliv problémů a ke spokojenosti všech,“ zdůraznil šéf VK Prostějov a člen organizačního výboru ME U17 Petr Chytil.

Předseda OV Ivan Iro (generální sekretář Českého volejbalového svazu) přicestoval do Prostějova společně s dalšími členy organizačního výboru na pracovní schůzku, při níž se několik hodin intenzivně řešily veškeré potřebné záležitosti ohledně zmíněných příprav hanácké části turnaje. Nejdůležitější přitom logicky bude nachystat halu Národního sportovního centra PV po všech stránkách tak, aby byla špičkovým dějištěm dostaveníčka kontinentálního výkvětu mládežnických volejbalistek.

Za „domácí“ VK Prostějov se klíčového sezení zúčastnili dva členové pořadatelského štábu, konkrétně trenér juniorek vékáčka (a statistický koordinátor ČVS) Zdeněk Sklenář a sportovně technický manažer klubu i vedoucí družstva žen VK Marek Sonnevend. „Nyní pokračujeme v přípravných krocích podle plánu, další organizační schůzka přijde na řadu koncem března,“ upřesnil Sklenář na téma blížící se letní akce významně podporované statutárním městem Prostějov i Olomouckým krajem.