Kauza okolo dřívějšího pronájmu pozemků v jižní části centra Prostějova ani zdaleka nekončí. Přede dvěma lety sice Krajský soud v Brně pravomocně zneplatnil veškeré smlouvy mezi prostějovským magistrátem a společností Manthellan, developer ale nyní požaduje po městu 320 milionů korun jako odškodné za zmařenou investici. Manthellan totiž hodlal na uvedeném místě postavit obrovské obchodní centrum.

Společnost už před časem podala na magistrát žalobu ve snaze domoci se odškodnění. Soudce Okresního soudu v Prostějově však obě strany vyzval k dohodě, ke které má pomoci mediátor. K první společné schůzce došlo teprve nedávno a na jednání zastupitelstva o ní informoval primátor František Jura. „Absolvoval jsem jednání s mediátorem, kde byl přítomen i jednatel společnosti Manthellan pan Morávek. Manthellan vznesl své nároky, přičemž já jako statutární zástupce našeho města jsem byl při jednání vázán soudním rozhodnutím, že všechny smlouvy jsou neplatné. Neměl jsem tedy mandát k tomu, abych u mediátora přistupoval na jakékoliv dohody. Vyslechl jsem si jen návrh Manthellanu, který je ve dvou rovinách. Ta první jsou náklady, které protistrana považuje za neoddiskutovatelné a z pohledu Manthellanu skutečně vynaložené. Ty činí 22 milionů korun. A potom je zde druhá část, která není přesně specifikována. Jde o částku 320 milionů korun a tu Manthellan zdůvodňuje jako ušlou podnikatelskou příležitost,“ uvedl před zastupiteli František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.

Obě strany nakonec odešly od mediátora bez jakékoliv dohody. „Diskutovali jsme pouze o možných variantách řešení sporu. Pan Morávek sdělil, že Manthellan by byl ochoten upustit od částky 320 milionů korun, ale jednoznačně požaduje oněch dvaadvacet milionů za údajně skutečně vynaložené náklady. Mediátor nám doporučil tedy ještě jedno setkání. Pokud on sám navrhne spor řešit tímto způsobem, pak mně nezbývá jiná varianta, než tento návrh přednést na zastupitelstvu a zastupitelé pak sami rozhodnou, zda tato možnost je pro město Prostějov vůbec akceptovatelná,“ dodal primátor.