(Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Nepřetržité sledování, ale i optimální prostředí a moderní péči zajistí novorozeným miminkům v Nemocnici AGEL Prostějov dvojice nových inkubátorů Babyleo. Určeny jsou zejména miminkům nemocným nebo předčasně narozeným, poslouží ale i těm, která se po porodu hůře adaptují. Ročně by je v prostějovském špitále mohlo využít přes 400 novorozenců.

Novou investicí na dětském oddělení Nemocnice AGEL Prostějov je dvojice inkubátorů Babyleo TN500, které jsou schopné samoregulace v oblasti udržení teploty, vlhkosti či množství kyslíku. Mimo to disponují monitory základních životních funkcí jako je dech, puls či saturace krve, a jsou funkčně navrženy tak, aby byla manipulace i přístup k miminku co nejjednodušší.

„Inkubátory nepřetržitě sledují dech, puls i saturaci krve u novorozence a zároveň mu nepřetržitě zajišťují stabilní teplotu, umí udržet nastavenou vlhkost, nebo například zvolené množství kyslíku,“ prozrazuje Lenka Šigutová, primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že inkubátor je určen k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní hmotností.

Výhodou nových inkubátorů je kromě plejády funkcí také jednoduché ovládání, přehledný digitální panel i přítomnost alarmů, které hlídají všechny důležité parametry. Díky tomu je riziko vzniku váž-ných zdravotních obtíží u miminka zcela minimální.

Využití inkubátorů v nemocnici by přitom mělo být poměrně intenzivní. Posloužit by mohla alespoň krátkodobě až polovině zde narozených dětí. „Předpokládám, že ročně by inkubátory mohlo využít dlouhodoběji zhruba třicet nedonošených nebo nemocných dětí a krátkodobě přibližně čtyři sta těch, které mají zhoršenou poporodní adaptaci,“ odhaduje Šigutová s tím, že mezi typické poporodní obtíže novorozenců patří například obtíže s dýcháním, infekce, nízká váha či prodloužená adaptace.