Ráno příjemné teploty, už okolo půl desáté ale pořádný pařák. Hráče 1.SK Prostějov přivítaly minulý čtvrtek dopoledne na hřišti v Olympijské ulici až nepříjemně vysoké teploty. Přípravu na nový ročník 2022/2023 začal staronový trenér Pavel Šustr krátkou řečí k hráčům. A hned na úvod káral, i když jen naoko. Jakuba Vyhlídala, benjamínka týmu, totiž ostatní hráči nechali část nezbytných pomůcek na trénink odtáhnout samotného. „To si musíš zorganizovat, ať na to nejsi sám. Kdo je tu ještě 2003 ročník?“ prohodil do pléna. Nikdo se nepřihlásil, i když jinak je pořádně obměněný tým velice mladý.

Z tepla se mezitím stalo horko. I tak ale dostali pochopitelně ještě něco na rozehřátí, a sice pět minut rozhýbání. „Ale to neznamená, že budete běhat jen tam a zpátky,“ halasil trenér Pavel Šustr. Po pár minutách usoudil, že už hráčům došla kreativita. Následovalo tedy další rozcvičení okolo kuželů. A také bago. To se stalo pro mnohé vítanou aktivitou, pro jiné utrpením. Pro některé snad něco mezi tím. „Ty se tam jdeš zašít?“ baví se trenér Šustr při pohledu na Koudelku. „Ne, já už sem chodím automaticky,“ praví „Koudy“, známý vtipálek týmu.

Do baga se zapojují hráči různě. Někteří kreativně, a to nejen s míčem. „Píchec, nepropíchni ten míč,“ zní od jedné skupiny. V další zase zazní názor, že brankáři by bago dělat neměli. Hodně skloňovaná je dovolená. Když se něco nepodaří, smějí se hráči jiným i sobě. „Zase ta dovolená...“

Pak už ale přijde na řadu hra. Na to, že jde o první trénink, je v ní vidět řada zajímavých kombinací, kliček, ale také drzosti, někteří hráči si i po pauze dovolí obejít klidně dva soupeře, a ještě situaci vyšperkovat zajímavou nahrávkou. Místy jen drhne střelba. „Střílej, zakonči to!“ hecují se hráči. Hodně ran je zblokovaných, zklamané povzdechnutí se pak nese, když Omale z těžké pozice zkusil ránu, ale minul. „No tak co? Vystřelil, zkusil to. Jen ať střílí,“ klidní mumlání trenér.

Po více než hodině a půl je po všem. Hráči si ještě vyslechnou, že oběd jedou tentokrát po vlastní ose. „Zeptejte se Píchece, co mají v KFC,“ zazní jeden z posledních pokynů.

A hráči, často nemálo zpocení, míří do kabin. Konec práce? Ne tak docela. Odpoledne je čeká ještě výběh podél Hloučely. Což při čtvrtečních teplotách mohla být po pauze docela fuška. Inu, každý si pod souslovím „lehký trénink“ představujeme něco jiného...