Jak jsme avizovali, tak v souvislosti s případem Emila Mackuliaka a vyjádřením jeho dcery se Večerník v průběhu uplynulého týdne obrátil na prostějovskou nemocnici. Tisková mluvčí společnosti Agel, pod níž ústav dlouhodobě velmi dobře funguje, odmítla, že by kterémukoliv pacientovi se žádankou na odborná vyšetření nebyla tato vyšetření poskytnuta.

V návaznosti na případ, který jsme zveřejnili v minulém vydání, nás zajímalo, zda a případně z jakého důvodu měla být pacientovi odmítnuta tři odborná vyšetření, na něž měl mít žádanku. A jak v tom případně hrál nějakou roli fakt, že byl pozitivní na covid-19, či třeba aktuální nedostatek zdravotníků v prostějovské nemocnici.

 

„Ošetříme všechny“

Sama mluvčí hned na úvod svého vyjádření předznamenala, že z důvodu ochrany osobních údajů nemůže ke konkrétnímu případu poskytnout žádné informace. „Obecně na vaše otázky mohu sdělit pouze tolik, že nemocnice neeviduje žádnou stížnost na neposkytnutí zdravotní péče. Ba právě naopak, týdně k nám chodí desítky poděkování, pochval a slov spokojenosti ze strany pacientů,“ reagovala Radka Miloševská, která odmítla, že by kterémukoliv pacientovi přicházejícímu do nemocnice se žádankou na odborná vyšetření nebyla tato vyšetření provedena. „Všem pacientům je vždy poskytnuta adekvátní péče, a to bez rozdílu, zda se jedná, či nejedná o člověka trpícího onemocněním covid-19. Pro pacienty covid pozitivní máme na odborných pracovištích vyčleněny ordinační hodiny a jsou v nemocnici běžně vyšetřováni, když to jejich zdravotní stav vyžaduje,“ doplnila.

„Veškerá péče je zajištěna“

Večerník také zajímalo, jak je to s případným aktuálním nedostatkem zdravotníků a kapacit v prostějovské nemocnici? „Aktuálně je zde poskytována veškerá akutní a od listopadu také neakutní péče. Délka čekací lhůty na vyšetření se vždy odvíjí od zdravotního stavu, kdy pacienti s akutními potížemi jsou vyšetřováni co nejdříve, je to možné,“ uvedla v této souvislosti Radka Miloševská, dle níž zdravotníky podávající maximální výkon mrzí, pokud se o podobných záležitostech dozvídají z tisku. „V případě nespokojenosti se mohou pacienti či jejich rodina vždy obrátit na nemocnici oficiální cestou a problém vyřešit okamžitě,“ vzkazuje tisková mluvčí společnosti Agel, která je provozovatelem několika nemocnic včetně té prostějovské.