Podvodníci to zkoušejí různě. Podomní prodej už je prakticky všude zakázaný, na podezřelé e-maily už také jen tak někdo nenaletí. Jsou stále tací, kteří zkouší oklamat banky a pojišťovny, i když se to mnohdy nevyplácí.

Zvlášť odsouzeníhodné jsou ale pokusy o přiživení se na sbírkách a dobročinných aktivitách. Přesto se ale každoročně nachází právě tito výtečníci. I letos se tak už na samém prahu ledna objevily zprávy o falešných kolednících. Na Facebooku se objevily zatím nepotvrzené zkazky o tom, že chodí falešní tři králové, kteří vyrazili třeba do ulic Vrahovic. Snad ale všechny trklo to, že dotyční vyrazili příliš brzo, navíc letos kvůli epidemické situaci sbírka v klasickém duchu vůbec neproběhne – zájemci ale budou mít možnost přispět na vybraných obecních úřadech nebo v kostelech.

Jak ale pracovníci Charity ČR každoročně připomínají, při pochybách o totožnosti koledníků je dobré mít na paměti, že by měli mít u sebe průkaz a zapečetěnou pokladničku. V případě pochybností pak je namístě poptat se na totožnost.