Slušný útok, o chlup lepší obrana než v minulé sezóně. To vše ujde, a i díky tomu jsou Jestřábi nadále v kontaktu se širší špičkou soutěže. Co je tedy sráží? Odpovědí je více, jedna je ale nejvíce nasnadě: přesilové hry. Prostějov je má špatné. Nejde jen o to, jak je hrál ve středu proti Frýdku-Místku, ostatně měl k dispozici jen jde. Je to ale dlouhodobý trend.

Jestřábi jsou aktuálně ve využívání přesilových her až na 13. místě, dokonce i poslední Kadaň a předposlední Šumperk jsou v této statistice před Prostějovem. Čísla jsou tvrdá: svěřenci Jiřího Šejby v průměru nevyužijí ani 15% přesilových her. Dosud v nich vstřelili pouze 13 branek, tedy v průměru méně než jednu na zápas. Nejhorší dojem ale nabízí pohled na poslední zápasy. V pěti v řadě totiž Prostějov nevstřelil jedinou přesilovkovou branku. Šancí na to přitom měli více než dost, Jestřábi hráli 25 početních výhod. Ty, jak samozřejmě všichni víme, často rozhodují. O mačích Prostějova to přitom platí doslovně: Při posledních dvou prohrách – s Přerovem a Jihlavou – rozhodly právě přesilové hry, soupeř je využil, Prostějov ne.

Jak tedy přesilové hry vypadají? Chybí více střelby, přesnější nahrávka a nějaké překvapení. Přinejmenším dva slušné střelce (Drtil, Pěnčík) přitom mezi beky máme, rovněž přesilovkové útočníky, na které by se dalo spolehnout. Věřme tak, že je jen otázkou času, kdy se opět početní výhody stanou pro Jestřáby výhodami skutečnými.